Forgæves. Ligesom i mange andre lande har demonstranter kæmpet for afskaffelsen af atomkraft siden fukushima-katastrofen. Nu vil præsident Sarkozy investeren en milliard euro i atomenergi.
Foto: MICHEL EULER/AP

Forgæves. Ligesom i mange andre lande har demonstranter kæmpet for afskaffelsen af atomkraft siden fukushima-katastrofen. Nu vil præsident Sarkozy investeren en milliard euro i atomenergi.

Internationalt

Frankrig går solo: Investerer milliarder i atomkraft

Mens nabolandene trækker atomstikket, skruer Frankrig op for reaktorerne.

Internationalt

Atomkraft-frygten har bredt sig siden katastrofen på det japanske Fukushima Daiichi-værk i marts i år.

Tusindvis af demonstranter i flere lande har været på gaderne i kampen for afskaffelse af atomkraft, og den folkelige protest har haft effekt: I Tyskland skal atomkraft helt udfases inden 2022, Schweiz lukker også samtlige atomkraftværker og i Italien stemte 94 procent af vælgerne nej til at genstarte landets atomprogram ved en afstemning tidligere denne måned.

LÆS ARTIKLEN

Helt anderledes ser det dog ud i Frankrig. I stedet for at skrue ned for kraftværkerne, investerer landet nu massivt i kernekraft.

Det skriver engelske The Guardian.

Pengene og det Sarkozy sagde
I går meddelte den franske præsident, Nicolas Sarkozy, således, at han afsætter en milliard euro - cirka 7,5 milliarder kroner - til atominvesteringer.

»Der er intet alternativ til atomkraft i dag«, sagde præsidenten.

»Vi vil afsætte en milliard euro til fremtidens atomprogram - specielt til fjerde-generations teknologi«.

SKRIV

Nicolas Sarkozy udtalte i samme ombæring, at nabolandenes moratorium over atomkraft »ikke gav mening« og lovede »betydelige ressourcer« til at styrke researchen i sikker atomkraft samt yderligere 1,3 milliarder til investeringer i vedvarende energi.

EU stresstester a-kraftværker

Netop sikkerheden omkring atomkraftværker vil være under streng bevågenhed i fremtiden.

Siden Fukushima-katastrofen har EU lanceret stresstests for samtlige 143 atomreaktorer i unionen.

Testene er allerede igang, og kommissionens endelige konklusioner på den europæiske a-krafttilstand skal efter planen være færdig i juni 2012.

LÆS ARTIKLEN

Skulle det vise sig, at et kraftværk er skrøbeligt og særligt udsat i forhold til naturkatastrofer eller menneskeskabte påvirkninger som ulykker eller terrorisme, er der dog på nuværende tidspunkt ingen konsekvenser.

Et land kan vælge at lukke eller opgradere værket, men EU har på nuværende tidspunkt ingen sanktionsmuligheder.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden