0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
NT**TOK** DP**NY** NT**TOK** OTA/AP
Foto: NT**TOK** DP**NY** NT**TOK** OTA/AP

NØDPLAN. Det japanske atomkraftværk Fukushima blev ødelagt, da et jordskælv på 9,0 indtraf 11. marts. En tsunami ødelagde store områder af det asiatiske land.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Britiske embedsmænd ville knuse modstand mod a-kraft efter Fukushima

Sammen med atomkraftindustrien blev der lagt plan for at nedtone risikoen.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Da atomkraftulykken i Japan var få dage gammel og inden omfanget af katastrofen var kendt, forsøgte britiske embedsmænd at nedtone risikoen ved atomkraft.

Britiske embedsmænd henvendte sig til atomkraft-selskaber for at lave en fælles pr-strategi, der skulle neddrosle konsekvenserne af atomkraftulykken 11. marts på Fukushima i Japan. Ulykken blev udløst af et kraftigt jordskælv, der ødelagde kølepumperne i flere reaktorkerner.

Ulykken blev vurderet til højeste niveau, hvilket kun var sket en gang tidligere, nemlig i forbindelse med katastrofen i Tjernobyl i 1986.

Interne mail, som avisen The Guardian er kommet i besiddelse af, viser, hvordan energi- og økonomiministerierne arbejdede bag kulisserne sammen med multinationale selskaber. Pr-strategien skulle sikre, at katastrofen i Japan ikke fik nogen betydning for en ny generation af atomkraftværker i Storbritanien.

»Dette har potentialet til at give tilbageslag for atomkraftindustrien på verdensplan«, skrev en embedsmand, hvis navn er blevet redigeret væk.

LÆS OGSÅ

Vi er nødt til at sikre, at anti-atomkraft-fyrene ikke får medhold i dette.

»Vi er nødt til at sikre, at anti-atomkraft-fyrene ikke får medhold i dette. Vi er nødt til at erobre territoriet og beholde det. Vi er virkelig nødt til at vise sikkerheden ved atomkraft«, skrev embedsmanden videre.

I en mail på et tidspunkt, hvor situationen fortsat udviklede sig, skrev embedsmændene, at situationen i Japan ikke var så dramatisk, som tv-billederne viste.

Greenpeace er chokerede
Det konservative parlamentsmedlem Zac Goldsmith afviser, at der skal have fundet et samarbejde mellem virksomheder og regeringen sted.

»Regeringen har ikke nogen, der laver pr for industrien, og det vil være rystende, hvis dets ministerier har nedtonet konsekvenserne af Fukushima«, siger han ifølge The Guardian.

En talsperson fra Greenpeace, Louise Hutchins, siger, at mailene ligner aftalt spil.

»Dette fremhæver regeringens blinde besættelse af atomkraft og viser, at hverken de eller industrien er til at stolet på, når det kommer til atomkraft«, siger hun.

Tyskland har droppet atomkraftplan

Rundt i Europa har atomkraftkatastrofen i Japan haft følger for holdningen til energiformen.

Tusindvis af demonstranter i flere lande har været på gaderne i kampen for afskaffelse af atomkraft, og den folkelige protest har haft effekt:

LÆS MERE

Så sent som i går besluttede Tysklands forbundsdag med et overvældende stort flertal at godkende en plan for afvikling af alle Tysklands atomkraftværker i senest 2022.

I Schweiz har regeringen suspenderet en tidligere beslutning om at udskiftede landets aldrende atomkraftværker med nye og i Italien har 94 procent af vælgerne stemt nej til at genstarte landets atomprogram ved en afstemning tidligere denne måned.

Helt anderledes ser det dog ud i Frankrig. I stedet for at skrue ned for kraftværkerne, investerer landet nu massivt i kernekraft.

En folkeafstemning om blandt andet atomkraft gik ham imod i weekenden, og nu præsenteres han for en jammerlig meningsmåling.

Også i Thailand og Malaysia er planer om atomkraftværker blevet droppet.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden