0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Strauss-Kahn kan kickstarte formidabel valgmaskine mod Sarkozy

Politikens korrespondent i Paris vurderer konsekvenserne af løsladelsen af Dominique Strauss-Kahn.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
DK**NY**BM AJ**NY**/AP
Foto: DK**NY**BM AJ**NY**/AP

Løsladt. Dominique Strauss-Kahn forlader retten i New York i går som en relativ fri mand. Hans husarrest er ophævet, men hans pas er stadig inddraget, mens sagen mod ham, som er begyndt at smuldre, undersøges.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Fransk politik blev med den franske presses formulering ramt af et lynnedslag 14. maj, da Dominique Strauss-Kahn, daværende direktør for Den Internationale Valutafond og favorit til at vinde præsidentvalget næste år, blev arresteret i New York anklaget for voldtægt mod en stuepige, og i går slog lynnedslag nummer to ned i fransk politik.

Det skete, da anklagemyndigheden i New York i går indrømmede, at sagen mod ham er ved at smuldre, og en dommer ophævede den tidligere IMF-chefs husarrest, selv om sagen kører videre.

»Fransk politik er rystet igen«, skriver avisen Le Figaro. For nyheden kommer, kun to dage efter at Socialistpartiets formand, Martine Aubry, nærmest mod sin vilje havde meldt sig som kandidat til partiets primærvalg.

Hun skal blandt andet kæmpe mod partiets tidligere formand, François Hollande. Men Martine Aubry stiller kun op, fordi arrestationen af DSK, som Dominique Strauss-Kahn normalt omtales, satte ham ud af spil.

Rolle til Strauss-Kahn?
Spørgsmålet er, om han kan og vil vende tilbage? I givet fald skal Socialistpartiet ændre dets procedurer for primærvalget, for fristen til at melde sig udløber 13. juli, hvilket næppe giver Strauss-Kahn tid til at melde sig. Hans nærmeste støtter samt Martine Aubry er meget forsigtige.

»Jeg håber, det amerikanske retsvæsen vil få sandheden frem, så Dominique Strauss-Kahn kan komme ud af dette mareridt«, sagde hun i går.

Det er svært at se Strauss-Kahn i rollen som præsidentkandidat, for Socialistpartiets to ledende kandidater, François Hollande og Martine Aubry, ligger ifølge samtlige meningsmålinger til at vinde over præsident Nicolas Sarkozy. Men han kan fungere som rådgiver, og en formel eller blot en uformel ’ticket’ med Martine Aubry vil udgøre en formidabel valgmaskine mod præsident Sarkozy, hvis popularitetsmålinger ligger helt nede omkring 30 procent. Det antydede en af Aubrys rådgivere, parlamentsmedlemmet Daniel Goldberg, i går: »Jeg er modstander af at sige: Vi suspenderer primærvalget. Jeg kan ikke forestille mig andet, end at han engagerer sig ved at støtte Martine Aubry«. Nyhederne fra New York er i det hele taget dårlige for Nicolas Sarkozy. Han har holdt lav profil under hele affæren. Men flere af hans ministre og rådgivere har ironiseret over, at Socialistpartiets bedste kort til præsidentembedet viste sig at være en mulig ’voldtægtsforbryder’.

LÆS OGSÅ