Ny rapport: Katolske præster misbrugte børn seksuelt

Regler for at undgå misbrug af børn har ikke haft effekt, konkluderer rapport.

Internationalt

Helt op til år 2009 har hierarkiet i den katolske kirke i Irland skjult, at præster har misbrugt børn seksuelt.

Det konkluderer en ny rapport, som den irske regering har fået lavet, skriver Reuters.

»Dette er ikke en rapport over fejl begået i en anden tidsalder. Det handler ikke om Irland for 50 år siden. Det handler om Irland lige nu«, siger Irlands minister med ansvar for børn, Frances Fitzgerald om rapportens konklusioner.

Overgrebene er sket, selvom kirken i midten af 1990'erne vedtog regler for at beskytte mindreårige mod misbrug. Rapporten konkluderer, at hvis disse retningslinjer var blevet overholdt, ville børnene være blevet beskyttet. Det er bare ikke sket.

Minister: Afsløringer er »skandaløse« Irlands justitsminister kalder sagen for »skandaløs« og mener, at kirkens løfter om at rapportere alle sager om misbrug »bygger på sand«, skriver The New York Times.

Til trods for at angrebene angiveligt er fortsat frem til år 2009, er de hverken blevet anmeldt til politiet eller de irske myndigheder.

En anklage mod en præst for at krænke en niårig pige er for eksempel blevet forklaret som »familiaritet« til trods for, at præsten tidligere har indrømmet, at han før havde kærtegnet piger intimt.

Tre unge mænd anklagede en præst for at drikke dem fulde og misbruge dem, men heller ikke denne anklage nåede politiet.

Håber rapport bliver ny begyndelse
Rapporten fokuserer på 19 præster i bispedømmet i Cloyne, der angiveligt misbrugte børn i en periode fra januar 1996 til februar 2009.

Bispedømmets daværende overhoved, John Magee, har ellers fortalt, at han havde anmeldt alle beskyldninger om seksuelt misbrug til politiet, står der i rapporten.

LÆS ARTIKEL

Magee gik af i marts, da en efterforskning fastslog, at hans håndtering af beskyldninger om misbrug havde udsat børnene for en risiko. Han undskylder nu over for ofrene og siger, at han håber, rapporten vil »give den nye begyndelse, som vi alle havde håbet på i 1996«, skriver Reuters.

Tyskere forlader kirken

Afsløringerne i Irland står i skarp kontrast til Tyskland, hvor de katolske biskopper netop har søsat et projekt, der skal kaste lys over gamle sager om misbrug.

Landets biskopper har tilladt, at efterforskere udefra må gennemgå kirkens optegnelser helt tilbage til 1945 for at finde uopdagede ofre og for at forebygge misbrugssager i fremtiden.

Undersøgelsen sker på et tidspunkt, hvor flere og flere tyskere vender den katolske kirke ryggen. I løbet af 2010 forlod 180.000 personer kirken, hvilket er en stigning på 40 procent i forhold til tidligere, skriver Reuters.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden