0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Økonom: Græsk hjælpepakke er bedre end ventet

Trods umiddelbar glæde over en ny milliardhjælp til Grækenland er usikkerheden ikke forbi, vurderer økonomer.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP Photo/Virginia Mayo/AP
Foto: AP Photo/Virginia Mayo/AP

Der var optimisme i Bruxelles i går. Den græske premierminister George Papandreou, EU-præsident Herman Van Rompuy and kommissionsformand Jose Manuel Barroso giver hinanden hånden.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rundt omkring på de europæiske børsmarkeder er lettelsen stor over, at det er lykkedes eurolandene at blive enige om en ny stor hjælpepakke til Grækenland.

I Danske Bank peger seniorøkonom Frank Øland Hansen på, at eurolederne har strikket en pakke sammen, som faktisk er bedre end ventet.

»Redningspakken burde som minimum udsætte en græsk statsbankerot i nogle år, og det ser nu ud, at det er muligt helt at undgå det«, vurderer han.

LÆS MERE

En af de vigtigste beslutninger er, at de europæiske banker nu også skal tage del i den græske redningsaktion, fortæller Finn Østrup, der er professor i finansiering ved Copenhagen Business School.

»Det var der meget tvivl om forude for mødet, men nu er det altså afgjort, at de private banker bliver tvunget til at forlænge løbetiden på deres lån til Grækenland«, fortæller professoren.

Banker kastet ind i kamp mod gældskrise

Den nye milliardhjælp til Grækenland lyder på i alt 159 milliarder euro (1.185 milliarder kroner). 109 milliarder euro kommer fra staterne, og så ventes bankerne at bidrage med 50 milliarder euro.

Og det er første gang, at bankerne direkte skal bidrage til at bekæmpe gældskrisen.

LÆS OGSÅ

Selvom det altså er glædeligt, at Grækenland i sidste øjeblik er blevet reddet fra et statsbankerot, vil planen dog fortsat vække usikkerhed på de finansielle markeder det kommende stykke tid, vurderer Finn Østrup.

»Det vil betyde, at de (bankerne, red.) står i en dårligere situation. Det er i realiteten en restrukturering af den græske gæld, der er tale om«, siger han.

»Vi vil få alle mulige spekulationer om, hvorvidt Irland også på en eller anden måde skal have lettelser i landets gældsbetalinger, og det samme for Portugal og formentlig også Spanien og Italien«, siger professoren.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere