Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
IFS / LOCH WS**LON** DP**NY** SB/AP
Foto: IFS / LOCH WS**LON** DP**NY** SB/AP

Massedrab. Den terrosigtede Anders Behring Breivik ville med sine drab på unge standse rekrutteringen i det norske Arbeiterpartiet.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Breivik ville give et varsel om dommedag

Massemorderen ønsker at give sin forklaring for åbne døre ved mandagens retsmøde.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Anders Behring Breivik ville ændre det politiske Norge igennem vold - og ramme Arbeiderpartiet hårdest muligt.

Det forklarer den terrorsigtede nordmands forsvarsadvokat Geir Lippestad.

»Han har fortalt, at han tog til Utøya for at give Arbeiderpartiet et varsel om, at dommedag kunne komme, hvis partiet ikke ændrede sin politik«, siger Geir Lippestad til vg.no.

Hvilken form, dommedag skulle antage ifølge Breivik, fremgår ikke af Lippestads oplysninger.

Men Anders Behring Breivik har på diverse netfora og i en dagbog forud for sine angreb givet udtryk for, at Arbeiderpartiet er medskyldige i det, han ser som en stigende islamisering af Norge.

LÆS OGSÅ

Ville ramme rekruttering hårdt
Forsvarsadvokaten Geir Lippestad har hidtil været sparsom med oplysninger om sin klients motiver for at skyde og dræbe mindst 85 deltagere ved Arbeiderpartiets ungdoms sommerstævne på øen Utøya nær Oslo. Og for at bringe en bilbombe til sprænging og dræbe syv midt i Oslos regeringskvarter.

Men langsomt åbner han altså op for sin klients motiv, der afslører et indædt had til de norske samfundsinstitutioner i almindelighed og statsminister Jens Stoltenbergs Arbeiderparti i særdeleshed.

»Han ville ramme Arbeiderpartiet og partiets rekruttering hårdest muligt. Han kalder folk i Arbeiderpartiet for marxister«, siger Lippestad.

Geir Lippestad oplyser, at Anders Behring Breivik optrådte roligt og afbalanceret under det ti timer lange politiforhør lørdagen igennem.

Kræver åbne døre ved retsmøde

Breitvik står ved sine gerninger og ønsker at fortællle åbent om dem ved det retsmøde mandag, hvor en dommer skal tage stilling til, hvad der på kort sigt skal ske med den terrorsigtede.

»Han ønsker åbne døre (ved retsmødet, red.). Han vil forklare baggrunden for sine handlinger, og hvorfor han har gjort det overfor medierne«, siger Lippestad.

»Han regner sig selv for tilregnelig«, siger Lippestad, der ikke ønsker at udtale sig om, hvorvidt Breitvik angrer sine gerninger eller ej.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden