Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Scientology går på hugst blandt Oslos sørgende

Scientology udnytter sårbåre sørgende i jagten på nye medlemmer, lyder kritikken.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Har du behov for at snakke med nogen? Vi lytter!«, står der på et hjemmelavet skilt, som er sat op ved nogle små boder på Youngstorget i Oslo.

Skiltet, som henvender sig til de mange sørgende efter weekendes blodige terroranslag, er allernederst skrevet under med teksten: »Vi er frivillige hjælpere«.

LÆS OGSÅ

Ifølge den norske avis aftenposten.no dækker de »frivillige hjælpere« dog over medlemmer af den omdiskuterede nyreligiøse bevægelse Scientology.

»Vi har været her siden mandag. Vi giver folk 'nerve assist' (en slags berøring eller massage af rygsøjlen, red.) for at hjælpe dem med stress, lytter til folk, der har behov for at snakke, og giver kaffe til vagterne, som passer afspærringerne, siger 18-årige Melissa til aftenposten.no.

Hun fortæller, at hun sammen med andre unge scientologer fra blandt andet Danmark og Brasilien er rejst til Norge for at hjælpe folk i byen efter katastrofen fredag eftermiddag.

Skjult afsender
Indtil tirsdag aften stod det klart og tydeligt på skiltene, at gruppen kom fra Scientologykirken, men onsdag blev det altså ændret til »frivillige hjælpere«.

Scientologykirken har i mange år været under hård kritik for at udnytte deres medlemmer økonomisk gennem sine kurser og renselsesprogrammer. Scientology er flere gange blevet anmeldt for bedrageri, og Frankrig samt Tyskland har de senere år uden held forsøgt at forbyde bevægelsen.

Hvorfor oplyser I ikke tydeligere, at I kommer fra Scientologykirken?

»Vi forsøger ikke at skjule det, men vi tænkte, at det var nok med id-kortene«, siger den 18-årige Melissa til aftenposten.no og fremviser et kort, hvorpå der står »Scientology Volunteer Minister«.

Den norske avis har været i kontakt med Andreas Heldal-Lund, som driver en hjemmeside med kritisk information om Scientology og er en af Norges mest kendte kritikere af organisationen.

LÆS ARTIKEL

Ifølge ham er det meget typist for Scientology at dukke op i kølvandet på katastrofer i forsøget på at kapre nye medlemmer mellem sårbare sørgende.

»Jeg vil på det stærkeste advare folk, som er berørt, mod at opsøge disse mennesker. Sådanne sekter er eksperter i at finde folk, der er i sårbare faser af livet«, siger han.

Tilstede ved alle katastrofer

I brochurer, som Scientology selv deler ud på torvet i Oslo, oplyser de da også selv, at de var hurtigt til stede under angrebene på World Trade Center i 2001, efter terrorangrebene i London i 2005 og under jordskælvet i Japan tidligere i år samt på Haiti sidste år.

Bevægelsen er i alle tilfælde blevet kritiseret kraftigt for deres tilstedeværelse. Ikke mindst fordi Scientology er meget kritiske over for både psykologer og psykiatere. Som tidligere beskrevet har fremtrædende medlemmer af bevægelsen blandt andet beskyldt psykiatere for at være skyld i terrorangrebene i New York i 2001.

I New York udgav Scinetology ifølge aftenposten.no sig for at komme fra National Mental Health Association, og de fik tv-kanalen Fox News til at vise et nummer, som folk kunne donere penge til.

SKRIV

Ifølge bevægelsen gik pengene til National Mental Healt Association, men det vidste sig senere, at pengene endte i Scientologys egne kasser.

Og efter jordskælvet i Haiti skabte scientologerne stor forargelse, da de gik rundt og tilbød deres berøringstjeneste til patienter, som havde koldbrand i benet.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden