fredsforsker. 80-årige Johan Galtung, anerkendt norsk fredsforsker, fik et chok, da han fandt ud af, at hans barnebarn Ida var med i samme båd som Anders Behring Breivik, da han ankom til Utøya 22. juli.
Foto: Jens Dresling (arkiv)

fredsforsker. 80-årige Johan Galtung, anerkendt norsk fredsforsker, fik et chok, da han fandt ud af, at hans barnebarn Ida var med i samme båd som Anders Behring Breivik, da han ankom til Utøya 22. juli.

Internationalt

Fredsforsker: Breiviks ideologi minder om nazisme

Vi må forstå og møde højreekstremister gennem offentlig debat, siger ekspert.

Internationalt

»Jeg spørger mig selv: Hvad minder dette mig om? Og jeg har et enkelt og skræmmende svar: Det minder mig om nazismen«.

Sådan forklarer den anerkendte norske fredsforsker Johan Galtung om den terror, der 22. juli ramte Norge.

Til programmet Democracy Now fortæller den 80-årige sociolog om sine overvejelser i kølvandet på den terrorsigtede Anders Behring Breiviks angreb på sine landsmænd.

SE INTERVIEWET Læs udskrift af hele interviewet med Johan Galtung(eksternt link)

Barnebad sejlede med Breivik
Galtungs barnebarn Ida var på Utøya, da Breivik åbnede ild.

»Du kan forestille dig det chok, jeg fik, da jeg hørte, at mit barnebarn ikke blot ankom til øen den dag massakren skete, men endda med samme båd som massemorderen«, siger han.

Derfor betragter han terroren fra tre perspektiver, siger han: som nordmand, som bedstefar og som analytiker, skriver VG.

Du må forstå dem. Det betyder ikke, at du acceptere dem, men du må gå din del af vejen

»Det er meget tæt på. Norge er et lille samfund, og vi nordmænd er ikke vant til den slags ting«, siger han.

Stærkt had til multikulturelle samfund
Galtung har studeret Anders Behring Breiviks Ideologi og angivelige motiv for at dræbe 77 mennesker. Kort sagt handler det om et meget stærkt had mod det multikulturelle Norge.

LÆS MERE

Med i modsætning til andre eksperter, mener Galtung ikke, at Breiviks ugerning kan sammenlignes med den amerikanske terrorist Timothy McVeighs bombeangreb på Oklahoma-bygningen i USA i 1995.

»Jeg spørger mig selv: Hvad minder dette mig om? Og jeg har et enkelt og skræmmende svar: Det minder mig om nazismen«, siger han til Democracy Now.

Han hæfter sig blandt andet ved, at Breivik skriver om en kommende borgerkrig mellem det kristne og det islamiserede, multikulturelle Europa. Og det minder i skræmmende grad om kampen mellem jøder og den ariske race i nacismen.

»Breivik taler om kultur, hvor nazisterne taler om race. Men ellers er der ligheder næsten fra punkt til punkt«, siger han.

LÆS ARTIKEL

Han vurderer, at der kun er ganske få, uorganiserede på den yderste politiske højrefløj i Norge. Og han har et svar på, hvordan vi skal møde dem:

»Mennesker fra det ekstreme højre må udfordres til debat. Få dem ud i det offentlige rum, så vi kan udfordre dem« siger han og fortsætter:

Undervurder dem ikke

»Men du skal være godt forberedt., for disse mennnesker er godt forberedt. Man må ikke undervurdere dem«, advarer Galtung.

»Det handler ikke bare om at identificere celler. Det er et spørgsmål om at møde dem personligt. Inviter dem til det bedste i vort samfund: den åbne og frie debat«, lyder opfordringen.

»Du må forstå dem. Det betyder ikke, at du acceptere dem, men du må gå din del af vejen«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Forsiden

Annonce