Svenskers kerneeksperiment var ulovligt

En svensk mand har eksperimenteret med radioaktive stoffer i sit køkken.

Internationalt

Der var ulovlige mængder radioaktivt materiale hos 31-årige Richard Handl i Sydsverige, der indtil for nylig eksperimenterede med stofferne i sit køkken.

Radioaktive materialer er lovlige, men kun i et meget små mængder, oplyser forskningschef Leif Moberg fra Swedish Radiation Safety Authority.

»Han havde mere end det tilladte. Det var derfor, at materialet blev konfiskeret«, siger han.

Det drejer sig om flere stoffer, oplyser forskningschefen, der ikke vil gå i detaljer. Han fortæller dog, at det ene stof var americium, som normalt findes i røgdetektorer i meget små mængder.

»Det kræver en tilladelse, hvis man på nogen måde tager det ud af en røgdetektor og manipulerer med det«, siger Leif Moberg.

Ville eksperimentere

Richard Handl har fortalt til politiken.dk, at han af ren nysgerrighed forsøgte at lave en kernereaktor i sit køkken, hvilket han dog nu har fortrudt.

LÆS MERE

Svenskeren fortæller, at han selv underrettede myndighederne, og det bekræfter forskningschef Leif Mobeg.

»Han sendte os en e-mail, hvor han spurgte, om det var lovligt at bygge at bygge en primitiv kernereaktor. Det er det selvfølgelig ikke, for det kræver en tilladelse, som ikke er lige til at få«, siger han.

Den svenske myndighed undrede sig over, hvad Richard Handl havde i sinde.

»Vi tog kontakt til ham og førte en telefonsamtale, som afslørede, at han havde radioaktivt materiale«, siger Leif Moberg.

Inden for »få dage« efter at have modtaget e-mailen mødte myndighederne op ved Richard Handls lejlighed i byen Strövelstorp.

Ufarlig stråling
Her mødte myndighederne op med geigertællere og målte strålingsniveauet fra det potentielt sundhedsskadelige materiale, som ifølge Leif Moberg ikke har udgjort nogen fare for omgivelserne i det konkrete tilfælde.

»Vi registrerede kun små mængder aktivitet inde i hans lejlighed«, siger han.

Den oplysning gav myndighederne videre til naboerne.

Har aldrig set lignende
Leif Moberg er selv uddannet fysiker, og han tvivler på, at Richard Handle kunnet have fået succes med sin ambition om at bygge en primitiv reaktor.

»Man bør være meget forsigtig, og jeg ville være overrasket, hvis det kan lade sig gøre«.

Har du før oplevet, at folk eksperimenterer med radioaktive materialer i deres køkken?

»Jeg kender ikke til nogen lignende sager«.

Salg og køb er lovligt i visse mængder
Richard Handl fortæller, at han købte de radioaktive materialer af flere omgange på internettet via auktions-hjemmesiden eBay.com.

Inspektør Camilla Bysell fra Swedish Radiation Safety Authority oplyser, at det er lovligt at købe og sælge radioaktive stoffer, men det kræver, at begge parter holder sig inden for de fastsatte totalgrænser - der i øvrigt er meget lave.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden