Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Breiviks idol: Han var ukendt i det islamkritiske miljø

En mand bag højreorienteret blog står frem i norsk avis.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Terrorsigtede Anders Breivik var ukendt i det islamkritiske miljø fortæller den højreorienterede blogger, som Breivik har beskrevet som sit idol.

Den omdiskuterede blogger har skrevet under pseudonymet Fjordman, og hans identitet har hidtil været udkendt. Men nu står han frem med både navn og billede i dagens udgave af den norske avis Verdens Gang.

LÆS MERE

Ifølge den norske avis modtog den højreekstremistiske blogger ved navn Peder Jensen i årene 2009-2010 en håndfuld e-mail fra Breivik. Her skrev Breivik blandt andet, at han arbejdede på en stor bog, og at han har samlet en række e-mail adresser.

Desuden foreslog Breivik, at de to skulle mødes.

»Jeg ved ikke, hvorfor han bad om det, men jeg takkede nej. Ikke fordi han snakkede om vold, men fordi jeg synes, han virkede kedelig - som en støvsugesælger«, siger den 36-årige nordmand.

Angiveligt ukendt i miljøet
Peder Jensen hævder over for vg.no, at ingen fra det islamkrisitiske miljø i hverken Norge eller internationalt kendte Breivik, før han udførte de to terrorangreb 22. juli.

I det lange manifest, som Breivik udsendte i forbindelse med sine terrorhandlinger, henviser han til en antimuslimsk gruppe, der har iklædt sig tempelriddernes mytologi og kalder sig 'The Ancient Order of the Temple Knights'.

En britisk mand ved navn Paul Ray har efter terrorangrebet bekræftet gruppens eksistens, og understregede, at Breivik ikke er medlem.

Peder Jensen afviser at kende til tempelridderne.

»Han (Breivik, red.) havde intet at bidrage med, og jeg har aldrig hørt om ridderne, han henviser til«, siger Fjordman.

Politiet bekræfter identiteten
Kilder i det norske politi bekræfter over for vg.no, at Peder Jensen er den person, som efter politiet mener står bag pseudonymet Fjordman.

Peder Jensen står frem, fordi han intet valg har, forklarer han.

»Jeg er forpligtet til at afgive en forklaring til politiet, og jeg står frem, fordi mit navn vil blive kendt i offentligheden uanset hvad, og der bliver en heksejagt på mig fra medierne før eller siden«, siger han.

I torsdags beslaglagde polititet bloggerens computer, fortæller han.

»Det er selvfølgelig lidt ubehageligt, men når det gælder kriminelle forhold eller Breivik, finder de ingenting der. Det bidrager også til, at jeg bliver tjekket ud af sagen«, siger han.

Stemte socialdemokratisk
Den 36-årige nordmand har en mastergrad i kultur og teknologi fra Universitet i Oslo og har desuden studeret arabisk ved Universitet i Bergen og ved American University i Kairo. I sin masteropgave skrev han om cesur og blogs i Iran, ifølge vg.no.

Avisen skriver, at manden i mange år har han stemt på det socialdemokratiske Arbeiterpartiet, men ved det seneste valg støttede det liberalistiske Fremskrittspartiet, der mener, at Norge tager imod for mange indvandrere.

Angiveligt har han aldrig været medlem af et parti.

Tager afstand fra Breivik

Peder Jensen har før taget afstand fra terrorhandlingerne men altså hidtil uden at stå frem med navn.

LÆS MERE

Nu gentager han sit budskab og fortæller, at det føles »forfærdelig ubehageligt«, at massedræberen fremhæver ham som sit idol.

»Jeg kommer aldrig til at blogge under pseudonymet 'Fjordman' igen. Jeg har mistet lysten siden det knyttes til sådan en person«, siger han til vg.no.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden