Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Fem arter tun er nu på rødliste som truede

Sushi-spisere øger presset på verdens tunfisk, siger forskere

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er afgørende vigtigt at øge beskyttelsen af tunfisk.

Fem ud af otte arter tun betegnes nu som truede af udryddelse eller tæt på truede på den internationale rødliste.

Det er den ansete Internationale Naturbeskyttelsesunion (IUCN) som slår alarm efter den første samlede gennemgang af 61 arter af makrelfisk, heriblandt tun, og sværdfisk ('næbfisk'). Af de 61 vurderes syv at tilhøre gruppen af truede arter.

» Resultaterne viser, at situationen er særlig alvorlig for tunen. Fem ud af otte arter befinder sig i kategorien 'truet' eller 'tæt på truet'«, siger dr. Bruce B. Collette, der er seniorforsker ved National Marine Fisheries Service ved NOAA i USA og hovedforfatter på rapporten.

De fem arter er: sydlig blåfinnet tun (stærkt truet), atlantisk blåfinnet tun, atlantisk storøjet tun, gulfinnet tun og albacore (relativt lille tun med lyst kød, som ofte bruges til konserves).

Mange af de nu rødlistede arter har meget stor økonomisk værdi. Ifølge Bruce B. Collette er rapportens data uvurderlige for regeringer, der nu kan sætte målrettet ind for at beskytte de truede arter.

Den er også et veltimet input til et internationalt møde om regional forvaltning af tunfisken, der holdes 11.-15. juli i La Jolla i Californien, tilføjer han.

»Det er første gang, fiskeribiologer og fiskezoologer sammen med naturbeskyttere har udarbejdet en fælles vurdering af truslerne mod en kommercielt vigtig gruppe af fisk«, siger Bruce B. Collette.

Dr. Kent Carpenter, professor ved Old Dominion University, understreger, at alle tre arter af blåfinnet tun er i fare for at kollapse under fortsat overdrevent fiskeri.

»Bestanden af den sydlige blåfinnede tun er allerede i store træk smadret med meget lille håb om at komme sig«, siger Kent Carpenter.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden