Fem arter tun er nu på rødliste som truede

Sushi-spisere øger presset på verdens tunfisk, siger forskere

Internationalt

Det er afgørende vigtigt at øge beskyttelsen af tunfisk.

Fem ud af otte arter tun betegnes nu som truede af udryddelse eller tæt på truede på den internationale rødliste.

Det er den ansete Internationale Naturbeskyttelsesunion (IUCN) som slår alarm efter den første samlede gennemgang af 61 arter af makrelfisk, heriblandt tun, og sværdfisk ('næbfisk'). Af de 61 vurderes syv at tilhøre gruppen af truede arter.

» Resultaterne viser, at situationen er særlig alvorlig for tunen. Fem ud af otte arter befinder sig i kategorien 'truet' eller 'tæt på truet'«, siger dr. Bruce B. Collette, der er seniorforsker ved National Marine Fisheries Service ved NOAA i USA og hovedforfatter på rapporten.

De fem arter er: sydlig blåfinnet tun (stærkt truet), atlantisk blåfinnet tun, atlantisk storøjet tun, gulfinnet tun og albacore (relativt lille tun med lyst kød, som ofte bruges til konserves).

Mange af de nu rødlistede arter har meget stor økonomisk værdi. Ifølge Bruce B. Collette er rapportens data uvurderlige for regeringer, der nu kan sætte målrettet ind for at beskytte de truede arter.

Den er også et veltimet input til et internationalt møde om regional forvaltning af tunfisken, der holdes 11.-15. juli i La Jolla i Californien, tilføjer han.

»Det er første gang, fiskeribiologer og fiskezoologer sammen med naturbeskyttere har udarbejdet en fælles vurdering af truslerne mod en kommercielt vigtig gruppe af fisk«, siger Bruce B. Collette.

Dr. Kent Carpenter, professor ved Old Dominion University, understreger, at alle tre arter af blåfinnet tun er i fare for at kollapse under fortsat overdrevent fiskeri.

»Bestanden af den sydlige blåfinnede tun er allerede i store træk smadret med meget lille håb om at komme sig«, siger Kent Carpenter.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce