Ytring. Brevik debatterede islamisk terrortrussel, inden han selv blev terrorist.
Foto: NIKOLAJ JONAS BLEGVAD

Ytring. Brevik debatterede islamisk terrortrussel, inden han selv blev terrorist.

Internationalt

Breivik var ivrig islamdebattør hos Fremskrittspartiet

Den norske massemorder var centralt placeret i partiets ungdomsafdeling.

Internationalt

'Jeg kender til to personer, der har tilknytning til al-Qaeda, som har base i Norge. Dette er konsekvent blevet neddysset af regeringen. Hvis jeg kender til to tilfælde, findes der i hvert fald ti'.

Sådan skriver Anders Behring Breivik i et indlæg på Fremskrittspartiet debatforum tilbage i 2002, hvor han var næstformand hos partiets ungdom i Oslo.

22. juli år i år sprænger han en bombe i regeringskvarteret i Oslo og dræber 69 børn og unge på Arbeiderpartiets sommerlejr.

Den 31-årige nordmand var flittig med pennen og skrev over 100 indlæg på forummet, hvor han debatterede terror, 'truslen' fra islam, og hvordan partiet kunne knække venstrefløjen i norsk politik, skriver vg.no.

Terrorister er da muslimer I flere indlæg skriver Anders Behring Breivik om islam som et arnested for terrorisme. Han skriver også, at der ikke findes kristne terrorister eller terrorgrupperinger.

'Det er ikke til at komme uden om, at kulturer og lande tilknyttet islam har en særlig grobund for terrorisme', skriver den unge Breivik.

Borgerkrig i Europa
Han forudser en europæisk borgerkrig, 'når muslimerne kommer i flertal', fordi de 'vil indføre sharialovgivning'.

'Demokrati er som bekendt et flertalsdiktatur. Hvad vil der ske, når muslimerne udgør flertallet?', spørger han retorisk og kommer selv med et svar.

'Scenario 1: Borgerkrig. Scenario 2: Muslimerne får deres eget land, hvor de frit kan udøve deres religion og politik. Scenario 3: Muslimerne bliver tilstrækkeligt integreret og afstår fra særlige politiske og religiøse krav'.

Anders Behring Breivik langer også ud efter regeringen. I et indlæg konspirerer han, at den norske regering har bedt politiets sikkerhedstjenester om at tilbageholde negativ information om muslimer for at fremme deres liberale udlændingepolitik.

Burde have reageret
Nuværende formand for Fremskrittspartiets ungdom, Ove Vanebo, erkender, at partiets ledelse burde have reageret.

»Jeg mener ikke, at lederne skal gå ind i alt som skrives på sådan et forum. Men hvis nogen har misforstået totalt, så bør man sige fra. Jeg giver klar besked, hvis nogen ytrer sig på en meget mærkelig eller ekstrem måde«, siger han til vg.no

Vanebo siger, at han selv ville have reageret ved at prøve at tale den senere terrorist til fornuft og forklare ham, at hans meninger er uacceptable i partiet.

Trond Birkedal, som var ungdomsleder, da Breivik var aktiv på forummet, ønsker ikke at kommentere på sagen over for vg.no

Kollektivt hukommelsessvigt

Breivik var medlem af Fremskrittspartiet i ti år og endda et centralt placeret medlem i ungdomsafdelingen, men der er tilsyneladende ingen, der husker terroristen.

Kun Ove Vanebo og Trond Birkedal husker Anders Behring Breivik, selvom flere medlemmer har debatteret med terroristen.

LÆS OGSÅ

Ved sidste valg i 2009 fik Fremskrittspartiet 22,9 procent af stemmerne og har nu 41 mandater i Stortinget.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden