Jubelfest. Indbyggere i Benghazi, oprørsstyrkernes højborg, jubler tidligt i morges ved nyheden om, at der er en opstand i gang i hovedstaden Tripoli.
Foto: AM HK**TOK**/AP

Jubelfest. Indbyggere i Benghazi, oprørsstyrkernes højborg, jubler tidligt i morges ved nyheden om, at der er en opstand i gang i hovedstaden Tripoli.

Internationalt

Gaddafi-styret: Opstand? Hvilken opstand?

Der er varierende oplysninger om de nye kampe i Libyens hovedstad.

Internationalt

Natten igennem er der indløbet nye meldinger om kampene i og omkring Libyens hovedstad Tripoli.

Oprørsstyrkerne vurderer, at enden er nær for Gaddafi-regimet. Men det afvises af Gaddafi og hans ledende folk.

LÆS ARTIKEL Moamar Gaddafis talsmand, Moussa Ibrahim, gik således på libysk tv og benægtede, at der overhovedet finder en opstand sted i Tripoli.

Urolig ramadan
Han ville dog godt indrømme, at der var en »usædvanlig aktivitet« i byen.

»Jo, der var da nogle bevæbnede soldater, der flygtede ind i nogle kvarterer, og der var noget håndgemæng. Men vi tog os af det inden for en halv time, og nu er der ro igen«, siger Moussa Ibrahim ifølge nyhedsbureauet AP.

Moamar Gaddafi selv kalder de invaderende oprørere for »rotter« og »skadedyr«, der splitter Libyen ad og nu jages fra by til by.

»Libyerne ønsker at holde en fredelig ramadan. I stedet er de blevet gjort til flygtninge. Hvem er vi? Palæstinensere?«, lød det fra Gaddafi i en lydgengivelse uden direkte billeder på libysk stats-tv.

Nøje planlagt aktion
Men ifølge den ledende skikkelse i oprørshæren, Mustafa Abdel-Jalil, tegner der sig lige nu et ganske andet billede af situationen.

Hvis Tripoli ender med at falde i oprørernes hænder, vil Gaddafis i forvejen begrænsede muligheder blive endnu mere begrænsede

Der er, siger han, tale om en nøje tilrettelagt aktion rettet mod Tripoli.

»Vi har planlagt denne operation sammen med Nato, vore arabiske allierede, vore oprørsstyrker i Tripoli og officerer i Benghazi«, siger Mustafa Abdel-Jalil.

Angreb på historisk dag
Ifølge Abdel-Jalil er datoen for angrebet på Tripoli heller ikke tilfældig.

Angrebet blev nemlig indledt lørdag, på ramadanens 20. dag.

Denne dag markerer det historiske islamiske slag ved Badr, da muslimerne for første gang kæmpede om den hellige by Mekka i året 624.

Flere er dræbt i kampene
Angrebet på Tripoli kommer umiddelbart efter, at oprørsstyrker havde erobret den nærliggende og vigtige by Zawiya.

Nu kæmpes der ifølge nyhedsbureauerne flere steder i og ved Tripoli. Blandt andet ved Mitiga-flybasen i Tajourah-distriktet, som angiveligt er under oprørernes kontrol.

Adskillige oprørere meldes dræbt under kampe i forstaden Qadah og andre steder. Mindst tre Gaddafi-soldater er dræbt i Tripoli-distriktet Zawiyat al-Dahmania.

En indbygger i Tripoli har fortalt Reuters korrespondent, at islamiske præster visse steder i byen har opfordret folk til at gøre oprør. Det er angiveligt sket via højttalere fra byens minareter.

USA: Gaddafi snart færdig

Fra USA's hovedstad, Washington, lyder meldingen, at Gaddafis dage er talte. Ifølge en talsmand for Det Hvide Hus befinder præsident Barack Obama sig på ferie i Martha's Vineyard, Massachusetts, hvor han hele tiden bliver opdateret på udviklingen i Libyen.

»Hvis Tripoli ender med at falde i oprørernes hænder, vil Gaddafis i forvejen begrænsede muligheder blive endnu mere begrænsede«, siger talsmanden.

Han vurderer, at presset på Gaddafi og hans »skrumpende kreds af trofaste støtter« nu er virkelig alvorligt.

LÆS ARTIKEL Fra Gaddafis højborg, Tripoli, kommer der stik modsatte signaler.

Her betegner informationsminister Moussa Ibrahim oprørerne i Tripoli som »små bevæbnede bander«.

»Tripoli er sikker, og helt og aldeles under de væbnede styrkers og de frivillige og ærværdige borgere i Tripolis kontrol«, siger Ibrahim.

ANALYSE

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce