Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
BEN CURTIS/AP
Foto: BEN CURTIS/AP

RETSFORFØLGELSE. Det libyske oprørsråd vil stille Gaddafi for en dommer i Libyen og ikke udlevere ham til Den Internationale Straffedomstol. Arkivfoto fra militærparade i Tripoli, hvor diktatoren sidder bag skudsikkert glas.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Oprørere: Vi vil selv retsforfølge Gaddafi

Oprørsrådet afviser krav fra Den Internationale Straffedomstol.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I Tripoli leder oprørsstyrker intenst efter den libyske diktator, der menes at gennem sig et eller andet sted i millionbyen.

Lykkes det dem at få fingre i Moamar Gaddafi, vil han ikke blive udleveret til Den Internationale Straffedomstol (ICC), men blive retsforfulgt ved en libysk domstol.

Der er enighed i Oprørsrådet om, at Gaddafi og hans medløbere skal dømmes »ved en retfærdig rettergang, der skal finde sted i Libyen«.

Det siger lederen af rådet, Mustafa Abdel Jalil, i et interview med den italienske avis La Republica.

FOTOS

»Derfor skal vi pågribe dem i live og behandle dem helt anderledes, end han selv gjorde ved sine modstandere. Han vil alene blive husket for de forbrydelser, anholdelser og politiske drab, han begik«, tilføjer oprørslederen.

Interviewet offentliggøres dagen før Jalils planlagte møde med den italienske ministerpræsident Silvio Berlusconi i Milano.

Afvisning af Den Internationale Domstol
Dermed går oprørerne imod anbefalinger fra Den Internationale Straffedomstol, der netop har holdt møde med repræsentanter fra Oprørsrådets overgangsregering.

Her oplyste chefanklager Luis Moreno-Ocampo, at domstolen og verdenssamfundet ser med stor alvor på de forbrydelser, der er begået under Gaddafis diktatur.

ICC efterlyser Moamar Gaddafi, hans søn Saif al-Islam og lederen af den libyske efterretningstjeneste, Abdullah al-Senussi.

De er tiltalt for forbrydelser mod menneskeheden.

»Det er nogle af de mest alvorlige forbrydelser, det samlede internationale samfund kan tage sig af. Det er derfor, at FN's sikkerhedsråd har henvist sagen til Straffedomstolen i februar 2011«, påpeger Moreno-Ocampo.

Valg til foråret

Den libyske oprørsleder siger i interviewet, at libyerne vil gennemføre valg til en lovgivende forsamling og til præsidentposten om otte måneder.

»Vi vil have en demokratisk regering og en retfærdig grundlov. Og vi vil først og fremmest ikke længere være isolerede i verden, sådan som vi har været det indtil nu«, erklærer Mustafa Abdel Jalil.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden