Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

rigsretssag. Den tidligere islandske statsminister Geir Haarde har blandt andet studeret økonomi ved University of Minnesota i USA og står nu anklaget for dårlig økonomisk politik.
Foto: BRYNJAR GAUTI (Arkiv)/AP

rigsretssag. Den tidligere islandske statsminister Geir Haarde har blandt andet studeret økonomi ved University of Minnesota i USA og står nu anklaget for dårlig økonomisk politik.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Islands tidligere statsminister risikerer to års fængsel

Forhenværende statsminister Geir Haarde kalder det en »farce«, at han gøres ansvarlig for finanskrise.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tidligere statsminister Geir Haarde møder i dag op til den første rigsretssag i Islands historie, hvor han risikerer op til to års fængsel.

Den 60-årige poliker fra det højreliberalistiske Selvstændighedspartiet var islandsk statsminister fra 2006 til 2009 og anklages for at bære et medansvar for det finansielle kollaps, der ramte landet i 2008.

Landets tre største banker gik konkurs, hvilket sendte landets samfundsøkonomi i en deroute, som vakte international opmærksomhed.

Samtidig betød det, at flere hundredetusinde långivere i Storbritannien og Holland mistede de penge, som de havde indskudt i den islandske bank Icesave.

Hele to gange har den islandske befolkning stemt mod at tilbagebetale pengene, der formodes at udgøre omkring 30 milliarder kroner. Det uafklarede spørgsmål har fået Storbritanniens tidligere premierminister Gordon Brown til at beskylde Island for »ulovlig« og »uacceptabel« opførsel, skriver BBC.

FOTO OG LYD

Selv kalder den nu 60-årige Geir Haarde retssagen mod ham selv for »farce« og vil have retten til at afvise sagen.

Retssag deler befolkningen
I befolkningen er der forskellige holdninger til retssagen mod den tidligere regeringsleder på. Nogle mener således, at han blot gøres til syndebuk, mens andre finder det vigtigt at placere et ansvar for det finansielle kollaps, skriver BBC.

Retsagen er helt på sin plads, mener den nuværende finansminister Steingrimur Sigfusson fra det socialistiske parti, Venstre-Grønne.

»Da det stod klart, at vi havde kurs mod en katastrofe, viser journalerne, at meget lidt blev gjort for at undgå det«, siger han ifølge BBC til nyhedsbureauet AFP.

Haarde: Jeg gjorde det rigtige
Flere analytikere mener, at Island overraskende hurtigt har sat kurs på vej ud af krisen. Og Geir Haarde mener, at han gjorde det rigtige ved at lade bankerne gå konkurs.

Det gav landet et mulighed for at komme videre og undgå at lande i et endnu større hul end det, som Grækenland og Irland er faldet i, skriver BBC.

»Vi var nødt til at lade dem falde. De var konkurs. Og det viser sig nu, at det var det rigtige at gøre«, siger Geir Haarde.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden