agenten? Den lyshårede kvinde sagde til flere medier, at hun repræsenterede den danske ambassade i Rusland. Men på ambassaden kender de hende ikke.
Foto: Ivan Gusjin

agenten? Den lyshårede kvinde sagde til flere medier, at hun repræsenterede den danske ambassade i Rusland. Men på ambassaden kender de hende ikke.

Internationalt

Russisk agent snuppede brev til dronningen

Aktivister ville gøre Margrethe opmærksom på overgreb i Rusland.

Internationalt

En formodet sikkerhedsagent i civil udgav sig for at være en officiel repræsentant for Danmark for at opsnappe et brev fra lokale menneskerettighedsaktivister til dronning Margrethe under hendes besøg i går på en Rockwool-fabrik i provinsbyen Sjelesnodorojnyj, ti kilometer øst for Moskva.

En mindre gruppe aktivister havde et åbent brev klart til den danske dronning, men blev holdt på et hundrede meters afstand fra besøgsstedet på grund af stramme sikkerhedsforanstaltninger.

Chefen for den cirka 30 mand store sikkerhedsenhed på stedet lovede aktivisterne at sende »nogen«, der vil kunne modtage deres skriftlige henvendelse.

Ambassade kender intet til kvinden Straks efter kortegens ankomst gik en blond kvinde, klædt i gråt jakkesæt, ud til demonstranterne og tilbød på vegne af Danmarks ambassade i Moskva at modtage et brev til Hendes Majestæt.

Flere medier på stedet bekræfter, at kvinden sagde, at hun repræsenterede den danske ambassade.

Men efter at have studeret billedet har den danske ambassade meddelt politiken.dk, at den pågældende dame ingen tilknytning har til dem.

I brevet klager organisationen over mafialignende tilstande i byen, der har 130.000 indbyggere.

Borgmesteren og andre ledere skulle være indblandet i korruption og kriminalitet og de sociale forhold er elendige.

Aktivisterne ville bruge en »enestående« chance for at gøre deres sag gældende og bede dronningen tale deres sag for den russiske præsident.

DOKUMENTATIONLæs brevet her (pdf)

»Vi er godt klar over, ar det ikke er muligt for Dem at ændre situationen i vores by, men vi håber, at De kan videresende vores råb om hjælp til præsident Dmitrij Medvedev«, står det i brevet.

»Dette er en ren desperationshandling«
»Vi har skrevet bunkevis af breve til præsident Medvedevs kontor, men de blev alle sammen sendt tilbage her til rådhuset«, fortæller Georgij Udaltsov, initiativtageren bag aktionen, til politiken.dk.

»Dette er en ren desperationshandling. Vi er blevet slået og ydmyget, og er bange for vores liv«.

Samme aften tog dronningen videre til Skt. Petersborg tilsyneladende uden at være klar over, at et sådant brev overhovedet eksisterer.

Aktivister taler om lejemordere
Ifølge lokale menneskerettigheds-aktivister har byens ledelse med borgmester Jurij Sjirkov i spidsen været involveret i en række lejemord på forretningsfolk, som nægtede at betale beskyttelsespenge til »byens fædre«.

Det statslige russiske nyhedsbureau RIA-Novosti har tidligere rapporteret om anholdelser af flere formodede lejemordere i byen Sjelesnodorojnyj, mistænkt for at stå bag drabene på forretningsfolk. Statsadvokaturen mener, at de anholdte har forbindelser til toppen af byens administration. Kun få af de anholdte er blevet dømt.

Også kilder på Rockwool-fabrikken, som er et arbejdssted for 340 af byens beboere, klager over chikane og pression fra den lokale borgmesters side.

Dansk virksomhed klagede

For ikke så lang tid siden, truede han med omgående at beslaglægge det stykke land, hvor den livsvigtige jernbaneforbindelse går til fabrikken. Den strid vandt Rockwool ved at henvende sig til Moskva-regionens guvernør, som greb ind og satte bobestyreren til rette.

»Men det er en kendsgerning, at situationen med børneinstitutioner og sygehuse er kritisk i Sjelesnodorojnyj, og mange af vores medarbejdere klager over tilstandene«, siger Rockwools administrerende direktør Nick Vince til politiken.dk.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden