sejr. Barack Obama har med sundhedsreformen vundet en stor politisk sejr og fået gennemført den største forandring af USA's sundhedsvæsen siden 1960'erne.
Foto: J. SCOTT APPLEWHITE/AP

sejr. Barack Obama har med sundhedsreformen vundet en stor politisk sejr og fået gennemført den største forandring af USA's sundhedsvæsen siden 1960'erne.

Internationalt

Syv stemmer reddede Obamas sundhedsreform

Obamas sundhedsreform er vedtaget efter historisk afstemning, der vil give alle amerikanere en offentlig sygeforsikring.

Internationalt

USA's 300 millioner borgere kan se frem til en offentlig sygesikring for første gang i landets historie.

Det er en realitet, efter den meget omdiskuterede sundhedsreform, som præsident Barack Obama står bag, i nat blev vedtaget med 219 stemmer for og 212 imod i Repræsentanternes Hus.

LÆS ARTIKEL

Dermed er det lykkedes Obama at få gennemført en af sine store mærkesager, som reelt vil give alle amerikanere en sygesikring.

Ophedet debat om forslaget
Reformen, som republikanerne har afvist som dyr og ubrugelig, har været heftigt debatteret i USA, og søndagens timelange debat op til afstemningen var en følelsesladet affære.

LÆS ARTIKEL

Blandt de mange taler for og imod den nye reform var der henvisninger til både kommunismens svøbe og den amerikanske månelanding.

Republikanernes minoritetsleder, John Boehner, råbte blandt andet sin foragt mod lovforslaget ud i salen: »Hell, no!«, hvilket fik resten af salen til højlydt at råbe eller klappe.

Løfte til abortmodstandere hjalp
Tidligere søndag fik Obama sit flertal i hus, da demokratiske abortmodstandere fik lovning på, at de føderale midler, der udløses af lovpakken, ikke bliver brugt til abortindgreb.

LÆS ARTIKEL

Flere demokratiske politikere og abortmodstandere havde indtil da truet med at stemme imod sundhedsreformen, fordi den i sin oprindelige udformning banede vejen for finansiering af abortindgreb.

Største reform siden 1960'erne
Sundhedsreformen er den største af sin slags i 45 år, da præsident Lyndon B. Johnson i 1965 indførte sundhedsforsikringerne Medicare og Mediaid. Reelt vil alle borgere i USA med Obamas reform få sygeforsikring - et politisk mål for mange præsidenter lige siden eks-præsident Theodore Roosevelt for første gang luftede tanken i 1912.

LÆS ARTIKEL

Obama siger, at reformen er nødvendig for at give 32 millioner amerikanere, der er uforsikrede, en sygesikring.

Samtidig siger han, at reformen vil stoppe forsikringsselskabernes udplyndring af amerikanerne og give amerikanske borgere garanti for, at de ikke vilkårligt smides ud af forsikringsselskaberne.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce