Sparekrav. Skatterne stiger og befolkningen skal spænde livremmen ind i Grækenland, hvor mange mennesker er utilfredse med de krav som EU og Den Internationale Valutafond stiller for at låne grækerne penge.
Foto: PETROS GIANNAKOURIS/AP

Sparekrav. Skatterne stiger og befolkningen skal spænde livremmen ind i Grækenland, hvor mange mennesker er utilfredse med de krav som EU og Den Internationale Valutafond stiller for at låne grækerne penge.

Internationalt

Barroso: EU står midt i den værste krise nogensinde

Gældskrisen truer hele EU, mener kommissions-formand.

Internationalt

Europa-kommissionens formand, José Manuel Barroso, er dybt bekymret over gældskrisen i Sydeuropa med Grækenland som det negative omdrejningspunkt.

Ifølge nyhedsbureauet Associated Press siger Barroso, at EU står midt i den værste krise nogensinde.

»Vi står i dag over for de største udfordringer, som denne union nogensinde har mødt - en finansiel krise, en økonomisk og social krise, men også en tillidskrise«, siger José Manuel Barroso.

Hans udmelding kommer efter måneders krise i Grækenland, der er ved at bukke under for en gigantisk gæld og i overhængende fare for at gå statsbankerot.

Premierminister gik tiggergang Grækenland har godt nok fået bevilget store milliardlån af EU og Den Internationale Valutafond (IMF), men underskuddet på landets budgetter er så stort, at yderligere økonomisk hjælp er påkrævet, hvis en statsbankerot skal undgås.

Derfor var den græske premierminister, George Papandreou, i går i Tyskland, hvor han tryglede om hjælp.

Som Europas førende økonomi er Tysklands støtte afgørende for Papandreou, hvis de øvrige EU-lande skal enes om at bevilge nye milliardlån, men tyskernes tålmodighed med grækerne er efterhånden ved at slippe op.

Derfor står den tyske kansler, Angela Merkel, foran et svært valg med vigende opbakning i befolkningen, hvor mange tyskere ikke ønsker at skulle betale for at grækerne i årevis har levet over evne.

Investorer er forvirrede

Krisen i Grækenland ses tydeligst på de internationale finansmarkeder, hvor investorerne har svært ved at finde ud af, hvilket ben, de skal stå på.

Det gælder ikke mindst i Danmark, hvor det toneangivende C20-indeks over de mest handlede aktier på fondsbørsen forleden tog et gevaldigt dyk for i går at opleve den største stigning i to år med en fremgang på 4,1 procent.

LÆS OGSÅ

Her til morgen er det så den anden vej igen. Aktiehandelen på fondsbørsen er åbnet med et fald på 0,2 procent.

I sin årlige tale til Europa-Parlamentet siger José Manuel Barroso ifølge nyhedsbureauet Reuters, at det kan blive nødvendigt at reformere EU's beslutningsorganer.

På den måde kan flere beslutninger træffes ved almindeligt flertal i stedet for i dag, hvor der i mange tilfælde kræves enstemmighed. Der er ifølge Barosso behov for et langt tættere økonomisk samarbejde mellem lande end tilfældet er i dag.

Grækerne skal dog ikke være bange for at blive smidt ud af det fælles europæiske valutasamarbejde, euroen.

»Grækenland er og vil fortsat være medlem af eurozonen. Grækenland må stå ved sine alle sine forpligtigelser i tide. Til gengæld har de andre euro-medlemmer lovet at støtte Grækenland og hinanden«, siger José Manuel Barroso ifølge Reuters.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden