Statelig. Villy Søvndal var i aktion i Luxembourg med en mere pro-palæstinensisk politik, der ikke er bange for at gå i clinch med store allierede.
Foto: MIE BRINKMANN

Statelig. Villy Søvndal var i aktion i Luxembourg med en mere pro-palæstinensisk politik, der ikke er bange for at gå i clinch med store allierede.

Internationalt

Udenrigsminister: Israel provokerer med deres bosættelser

Udenrigsministeren markerede den nye danske regerings politik i EU.

Internationalt

Israel må holde op med at provokere med sine bosættelser.

Det var budskabet fra udenrigsminister Villy Søvndal, der tog ordet under EU's udenrigministermøde i Luxembourg og tilkendegav den nye regerings støtte til oprettelsen af en palæstinensisk stat og begyndelsen på fredsforhandlinger.

»Parterne må sætte sig sammen ved et bord - der er lavet en meget kort tidstabel til at få parterne til at genoprette den manglende tillid«, sagde udenrigsministeren på et pressemøde og roste Mellemøst-kvartetten for sin ihærdige indsats for at stable fredsforhandlinger på benene.

Parterne har fået en måned til at sætte sig sammen og lave en tidsplan for det videre fredsforløb fordi, siger Villy Søvndal, palæstinenserne »ikke kan bruge en resolution i FN til ret meget«.

»De har behov for en forhandlet løsning, der sikrer en palæstinensisk levedygtig stat, en social og levedygtig stat«, sagde han.

Ny dansk politik i byen Med den nye udenrigsminister i EU, blev der samtidig givet udtryk for regeringens politik, der i højere grad kræver handling af Israel.

»Jeg tror palæstinenserne er meget indstillede på at forhandle reelt, men det er klart, at det forudsætter, at man lader være med provokationer« og understregede Israels rolle i fredsforhandlingerne.

»Det er en provokation midt i et forhandlingsforløb, at starte en ny omgang bosættelser«, sagde ministeren.

»Der er forlydender om, at der en ny omgang [bosættelser, red.] på vej og hvis det er rigtigt, så er det med til at besværliggøre, i ekstrem grad, tilliden mellem parterne«, sagde han

Danmark skal ikke ud og markere
Udenrigsministeren uddybede regeringens position i EU, hvor der under en beskeden enighed stadig er modstridende holdninger til anerkendelse af Palæstina som stat.

Han udelukkede dog, at Danmark alene ville gå forrest i forhold til at få Palæstina anerkendt som stat, hvis et EU ikke kan finde enighed om sagen:

»Vi foretrækker bred enighed om denne her sag, og der bliver ikke tale om dansk enegang«, sagde han.

»Skulle det komme til splittelse i EU, vil Danmark være at finde blandt de lande, som udgør et »solidt flertal«, der støtter palæstinenserne«, sagde han.

Støtten til Palæstina kan trodse USA
Og det gælder øjensynligt også, selvom større allierede puster udenrigsministeren i nakken.

Præsident Obama sagde tidligere i år, at han var klar til at bruge veto i FN's sikkerhedsråd, hvis Palæstinas ansøgelse om anerkendelse som stat, kom i sikkerhedsrådet, med henvisning til behovet for en 'forhandlet løsning'.

Det til trods, deler han Søvndals tro på en forhandlet »forhandlet fredsløsning«.

» Er I ikke bange for USA, hvis Danmark går forrest sammen med en række europæiske lande?«, spurgte en journalist.

»Man må erkende, at der er nogen tilfælde, hvor man ikke kan enes, og sådan må det være«, sagde udenrigsministeren, og undertstregede sin vigtigste pointe:

»Den store bekymring for Palæstina er jo, at der ikke er nogen udsigt til fremskridt, og hvor mure og checkpoints og alt det vi kender, det fortsætter«, sagde han.

EU og Søvndal bakker op om syrisk råd
Syrien fortsatte overgreb på befolkningen var også på dagsordenen til pressemødet, og her understregede Villy Søvndal, at det var vigtigt, at det ikke blev Vestens kamp i Syrien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi står fast og vi er enige om at øge presset ved brug af målrettede sanktioner mod det syriske regime«, siger Villy Søvndal og fortsætter:

»Fra EU's side bakker vi op om de lokale aktører og vi er meget interesserede i, at det her ikke bliver Vestens kamp«, siger udenrigsministeren og finder det positivt, at oppositionen har fundet samen i et nationalt råd i eksil i Tyrkiet.

Egypterne må respektere hinanden

I det nylige sammenstød mellem sikkerhedsstyrker og kristne i Egypten, var Villy Søvndal ude med en formaning til det spæde demokrati, der skal afholde de første fire valg efter den tidligere livstidspræsident Hosni Mubarak ikke længere er ved magten.

»Det er helt afgørenede, at man på det her tidspunkt i processen respekter, at folk har den religion, de har«, sagde han og fortsatte:

»Det er regeringens ansvar i Egypten, at beskytte mod den type af overgreb«.

Villy Søvndal vender tilbage til EU-samarbejdet på topmødet, som tidligere i dag blev flyttet fra 16. oktober til den 23. oktober.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce