Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
YVES LOGGHE/AP
Foto: YVES LOGGHE/AP

Marginalerne. Grønne, unge, de små, er tiltænkt i det nye forslag til landbrugsstøtte. Nu kan landmænd få penge for at have naturlige hegn mellem markerne.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu skal landbruget være ungt, grønt og moderne

Der er millioner i at være ung og grøn i EU's nye forslag til landbrugstøtte.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er tungt stof, landbrugstøtte.

Så tungt, at selv erfarne journalister sidder og nikker søvnigt under fremlæggelsen af EU-kommissionens forslag til landbrugsstøtten for perioden 2014 til 2020, som blev præsenteret i EU-kommissionen i dag.

Landbrugskommissær Dacian Ciolos fremlagde forslaget - nu skal det være ungt:

»To tredjedele af unionens landmænd er over 55 år. Nogle procent under 40. Det er svært at rejse kapital, hvis man er ung og gerne vil starte et landbrug - det vil vi gerne gøre nemmere«, sagde kommissæren.

LÆS ARTIKEL

Starter man et landbrug som 'ung', kan det således lade sig gøre at få ekstra støtte i op til fem år efter opstart.

Dele af forslaget er 30 procent grønt
Og den nye støtte priser sig tillige af at være grøn.

Hektarstøtten, der udgør 70 procent af alle landbrugsmidlerne, er der nu lavet krav til om specifikke grønne tiltag, for at man som landmand kan få udbetalt de sidste 30 procent af sin hektarstøtte:

Minimum tre forskellige afgrøder, syv procent økologiske afgrøder, og græsarealer, der kun må reduceres med fem procent om året.

Er disse tre krav opfyldt, kan man få de sidste midler udbetalt.

Samtidig åbnes der for, at midler fra hektarstøtten i højere grad kan overføres til landdistriktsstøtten, som er en pulje til projekter og innovation i landbruget, der blandt andet kan bruge til at gøre landbruget grønnere eller mere effektivt.

Connie har gjort det grønt
Den danske EU-klimakommissær Connie Hedegaard siger til forslaget, at de 30 procent af hektarstøtten til grønne tiltag er et forsøg på at »gøre grønt mainstream«.

»Det er et vigtigt princip [de 30 procent, red.] - landmændene skal have færre penge automatisk og flere penge forholdsvist, hvis man gør noget for det fælles bedste«.

»Grundlæggende er der nu nogle principper, for at landbruget skal 'grønnes' på en måde, det ikke er blevet før«, siger hun.

Og det er nyt i EU, hvor man før har set såkaldte 'jordbaroner' læne sig tilbage på hektarstøtten, der gives som antallet af hektarer gange et støttebeløb.

'Jordbaroner' kan nu maks modtage 300.000 euro, godt 2,3 millioner kroner i hektarstøtte om året.

Det er blot et forslag

Af kommissærens fremlægning fremgik det yderligere, at man i højere grad satser på at kunne være selvforsynende med fødevarer.

For mindre landbrug skal der desuden være administrativt nemmere og mere ens tilgang til landbrugsstøtte, så det ikke udgør en omkostning for landmanden at søge støtte.

LÆS OGSÅ

Kommisssionens forslag skal nu gennem rådet med medlemsslandenes ministre og EU-parlamentet, før det ryger tilbage til kommissionen med ændringsforslag.

Bliver det vedtaget i sin nuværende form, falder omfanget af EU's landbrugsstøtte med syv procent.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden