Slutspil. Her blev Gaddafi anholdt. Ifølge soldater fra overgangsrådet overgav hans følge sig, men billederne tyder nærmere på enten hårde kampe eller henrettelser.
Foto: David Sperry/AP

Slutspil. Her blev Gaddafi anholdt. Ifølge soldater fra overgangsrådet overgav hans følge sig, men billederne tyder nærmere på enten hårde kampe eller henrettelser.

Internationalt

FN: Lynchvideoer af Gaddafis sidste minutter er meget rystende

Menneskerettighedskommissær opfordrer Libyen til at undersøge diktators død.

Internationalt

FN's menneskerettighedskommissær opfordrer det libyske overgangsråd til at undersøge omstændighederne ved Moamar Gaddafis død.

En talsmand for kommissæren siger ifølge AP, at grynede amatøroptagelser, som først viser en forslået og kvæstet, men levende Gaddafi, og efterfølgende diktorens maltrakterede lig, er »meget rystende«.

Talsmand Rupert Colville siger ifølge nyhedsbureauet, at et eksisterende FN-panel, som undersøger brud på menneskerettigheder i Libyen sandsynligvis også vil kigge på dødsfaldet.

Panelet kan vælge at anbefale iværksættelsen af en national eller international undersøgelse af dødsfaldet.

Op til 50 døde under fransk luftangreb Det står endnu ikke fuldstændigt klart, hvordan den forhadte diktator kom af dage, men meget tyder på, at han blev lynchet.

Den foreløbige historie går på, at han forsøgte at flygte ud af Sirte i en større konvoj, som blev angrebet og sønderskudt af franske fly.

Journalister, som kom til stedet efterfølgende, fortæller, at de fandt over 10 udbrændte militærkøretøjer og op til 50 lig i eller ved siden af bilerne.

Flygtede ind i kloakrør
Gaddafi overlevede dog angrebet. Sammen med medlemmer af hans inderkreds flygtede han væk med overgangsrådets soldater i hælene og forsøgte at gemme sig i en kloak under en vej.

Gruppen blev dog hurtigt fundet af overgangsrådets soldater.

»Først skød vi på dem med antiluftskyts, men det hjalp ikke noget. Så gik vi nærmere til fods«, har soldaten Salem Bakeer forklaret Reuters.

Uklart hvordan han blev såret
Han fortæller, at en af Gaddafis folk kom ud for at forhandle, men så begyndte at skyde.

»Så tror jeg, Gaddafi må have bedt dem om at stoppe. 'Min herre er her, min herre er her. Moamar Gaddafi er her, og han er såret'«, siger soldaten til Reuters.

»Vi gik ind og hentede Gaddafi ud. Han sagde 'hvad er der galt, hvad er der galt. Hvad sker der'«, fortæller Salem Bakeer om den afsatte diktator, som ifølge ham på det tidspunkt var såret i benene og i ryggen.

Andre fortæller dog, at Moamar Gaddafi blev anholdt ved kloakrøret uden større dramatik, men at han efterfølgende blev ramt i armen af et skud.

Gaddafi ved bevidsthed
Handlingsforløbet herfra er indtil videre svært at danne sig et sammenhængende billede af.

Soldaterne fortæller til internationale medier, at de transporterede Gaddafi væk på en lastbil, og en video viser da også en stoppet ladvogn, hvor en såret Gaddafi ligger på ladet.

TV

Dette er angiveligt den første video, der blev optaget efter eksdiktatoren blev fanget. Kilde: Global Post

En gruppe libyere hjælper ham ned, og på billederne er den afsatte diktator klart ved bevidsthed og kan ved hjælp af soldaterne støtte på benene, omend han har blod i ansigtet.

En anden film viser en noget værre tilredt Gaddafi ligge på vejbanen, denne gang stendød. Denne er muligvis taget noget senere, efter at liget er blevet transporteret til byen Misrata nogle hundrede kilometer væk.

Skud til hovedet på nært hold
Senere billeder af den tidligere diktators afklædte lig afslører, hvad der ligner et skudsår i højre side lige under solar pleksus, samt et ind- og udgangshul i hans kranie.

Amerikanske retsmedicinske kilder siger, at der har været tale om et skud på nært hold, men hvornår dét og skuddet i maven er blevet ham påført er svært at fastslå med sikkerhed.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Øjenvidner siger dog, at Moamar Gaddafi blev skudt med en 9 mm pistol, imens han var tilbageholdt, ligesom han blev slået med sko - en mellemøstlig fornærmelse - og i det hele taget gennembanket af en folkemængde.

Mange versioner af dødsårsag
Senere forklaringer fra forskellige repræsentanter for overgangsrådet stritter i alle mulige retninger.

Talsmand for Misratas militære råd, Fathi Bashagha, siger, at Gaddafi døde af sine sår på vej i en ambulance til Misrata.

Talsmand for overgangsrådet Abdel Majid Mlegta siger, at den afsatte diktator blødte fra et sår i maven, og forblødte under den relativt lange tur til Misrata.

Midlertidig premierminister Mahmoud Jibril sagde i går, at Gaddafi blev ramt tilfældigt af et strejfskud i hovedet, da hans ambulance blev fanget i en krydsild. Oplysningen har han angiveligt fra en retsmedicinsk rapport.

Retsmediciner modsiger premierminister
Den version bliver dog direkte modsagt af lægen Ibrahim Tika, som var med på det lægehold, der fik til opgave at undersøge liget af Gaddafi.

»Gaddafi blev arresteret i live, men han blev dræbt senere. Den primære årsag til hans død, var en kugle, som gik gennem hans tarme«, siger Tika til Al Arabiya.

Han fortsætter:

»Der var også en anden kugle i hans hoved, som gik ind og ud gennem hans hoved«.

Blev gennembanket og dræbt

Et anonymt medlem af overgangsrådet kommer dog med den enkleste udgave:

»Overgangsrådets soldaterne bankede ham sønder og sammen, og så dræbte de ham. Dette er krig«, siger han til Reuters.

LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Også menneskerettighedsorganisationen Amnesty kræver »en fuld, uafhængig, upartisk undersøgelse for at klarlægge omstændighederne ved oberst Gaddafis død«.

Indtil videre findes intet lignende pres fra verdens ledere. Ligesom de danske politikere, har internationale ledere tværtimod lykønsket Libyen med, at Gaddafi nu er fortid.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce