Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
demokrati. Rachid Ghannouchi står i spidsen for Tunesiens største islamist-parti Ennahda, der står til at få en stor del af stemmerne ved valget.
Foto: AMINE LANDOULSI/AP

demokrati. Rachid Ghannouchi står i spidsen for Tunesiens største islamist-parti Ennahda, der står til at få en stor del af stemmerne ved valget.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Moderate islamister står til sejr i Tunesien

Kritikere frygter, at partiet indfører et strengt religiøst moralkodeks.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det første demokratiske valg i kølvandet på det arabiske forår ser ud til at give stor medvind til partiet Ennahda, der overvejende består af moderate islamister.

Tuneserne gik til stemmeurnerne i går søndag for at gøre en ende på 23 år med diktatur, og meget tyder på, at sejren går til islamisterne, der som bekendt bygger deres politik på islam.

Landets statslige radio oplyser, at de foreløbige optællinger af stemmerne i byerne Sfax og Kef peger på det islamiske parti som den største stemmesluger, skriver Reuters.

Og ifølge partiet selv har de tunesiske statsborgere i udlandet, der kunne stemme allerede forud for søndagens valg i hjemlandet, leveret massiv støtte.

»Ennahda lå først i alle udenlandske valgsteder«, fortæller partiets kampagnechef, Abdelhamid Jlazzi, til en samling partimedlemmer.

»Vi fik mere end 50 procent«, siger han ifølge Reuters.

LÆS OGSÅ

Ifølge nyhedsbureauet vurderer udenlandske diplomater dog, at Ennahda løber med mindre end halvdelen af alle stemmer. I så fald tvinger det partiet til at danne regering sammen med et af de sekulære partier og gør partiet mindre magtfuldt.

50 år med sekulært styre
Tunesien har en tradition for en sekulær stat - det vil sige en ikke-religiøs stat - der går helt tilbage til landets første leder efter uafhængigheden fra Frankrig i 1956.

Landets første præsident kaldte således den islamiske beklædning hijab for en »frastødende klud«, skriver Reuters.

Ennahdas popularitet i befolkningen skyldes tidligere tiders undertrykkelse, mener Rikke Hostrup Haugbølle, ph.d.-stipendiat ved Københavns Universitet.

»At der er så massiv opbakning til partiet hænger sammen med, hvor undertrykte de i virkeligheden har været under det tidligere regime«, siger forskeren til Ritzau.

Hun er netop hjemvendt fra feltarbejde i Tunesien,

Partileder lover moderat linje

Ennahda præges af mere eller mindre moderate islamister, men de moderate sidder tilsyneladende tungest på magten i partiet.

Partileder Rachid Ghannouchi har boet i eksil i Storbritannien gennem 22 år og sammenligner ofte sin politik med den, som Tyrkiets ministerpræsident, Tayyip Erdogan, fører.

Tuneseren har lovet, at han vil respektere kvinders rettigheder og ikke påtvinge tuneserne nogen former for moralkodeks.

Her til morgen stemte jeg på Ennahda, og i aften skal jeg ud at have mig nogle få øl.

Protestråb mod partileder Det afholdt dog ikke støtter af et sekulært Tunesien fra at råbe »forsvind« og »terrorist« efter partilederen, da han havde afgivet sin stemme, rapporterer Reuters, der er til stede i landets hovedstad, Tunis.

Og udsigten til en stor sejr til islamisterne vækker bekymring hos mange som for eksempel den 26-årige arkitekt Ziyed Tijani iført jeans og t-shirt.

»Jeg tror, at islamisterne kan gå hen at vinde. Det er ikke, hvad jeg ønsker. De vil måske forsøge at ændre den måde, jeg lever mit liv på«, siger han til Reuters.

En anden vælger, Makram, betoner dog netop, at Ennahda er et moderat parti.

»Her til morgen stemte jeg på Ennahda, og i aften skal jeg ud at have mig nogle få øl«, siger han.

Det var meningen, at det endelige resultat af valget skulle foreligge i dag mandag, men den seneste information går på, at det kan blive tirsdag, fordi så mange stemmer blev afgivet.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden