Magtkamp. Grafittien på lastbilen betyder »Misrata står fast«. Oprørerne fra byen er blandt de, som kæmpede hårdest i kampen mod Gaddafi. Nu mener de andre oprørergrupperinger prøver at stille dem i dårligt lys.
Foto: ANONYMOUS/AP

Magtkamp. Grafittien på lastbilen betyder »Misrata står fast«. Oprørerne fra byen er blandt de, som kæmpede hårdest i kampen mod Gaddafi. Nu mener de andre oprørergrupperinger prøver at stille dem i dårligt lys.

Internationalt

Gaddafis påståede drabsmænd: De tør ikke anholde os

Overgangsrådet vil efter kritik af lynchning retsforfølge diktatorens banemænd.

Internationalt

De tidligere oprørere, som selv har erkendt at stå bag drabet på Libyens tidligere diktator Muamar Gaddafi, tror ikke på, at de vil blive stillet til ansvar for deres handlinger.

Meldingen kommer efter, at det libyske overgangsråd, som først påstod at Muamar Gaddafi faldt i krydsild, nu har skiftet kurs, og lover at retsforfølge de revolutionære, som fandt og dræbte ham.

LÆS OGSÅ

Kursskiftet skyldes bred international kritik af slutspillet, som blev dokumenteret af Gaddafis egne tilfangetagere ved hjælp af deres mobiltelefoner.

Har startet efterforskning
På de mange forskellige klip ses Gaddafi først levende og uskadt. Siden mere medtaget, indtil han til sidst ligger død på en vej med flere skudsår og læsioner.

Et af klippene viser billeder af Gaddafi, som tilsyneladende bliver forulempet analt med hvad, der ligner en bajonet.

»Vi har allerede startet en efterforskning. Vi har udstedt et etisk kodeks, som gælder håndteringen af krigsfanger. Jeg er sikker på, at det var et enkeltindivids handling og ikke en handling fra revolutionære eller den nationale hær«, siger vicechef for overgangsrådet, Abdel Hafiz Ghoga.

»Den ansvarlige for det vil blive dømt og få en retfærdig retssag«, siger han til al-Arabiya.

Misrata-rebeller tog Sirte
Overgangsrådet er domineret af revolutionære fra Benghazi i Østlibyen, hvor oprøret begyndte, men hvor Gaddafi på et tidspunkt var på nippet til at vinde på grund af de uerfarne soldaters ubehjælpsomme forsøg på at fastholde grebet om et par ubetydelige ørkenbyer.

Den store by Misrata tættere på Tripoli sluttede sig dog hurtigt til oprøret, og under en flere måneder lang belejring vandt byens oprørere respekt for sammenbidt at stå imod overmagten trods svære tab.

Da de endelig brød ud af belejringen, var det også Misrata-oprørerne som sammen med tilsvarende barske folk fra Nafusa-bjergene tæt ved Tripoli, afgjorde slaget om Libyen.

Blandt andet var det Misratas militære råd, som havde ansvaret for erobringen af Gaddafis sidste bastion i Sirte, og Misrata-enheden Katiba Ghoran, som tilfangetog og dræbte den afsatte diktator.

Magtkamp om æren
Nu opfatter befolkningen i Misrata og især de, som har været involveret i kampene en mulig retssag mod Gaddafis banemænd som et forsøg fra Benghazi-oprørernes side på at sikre sig en fordel i det nye Libyen.

Også den udenlandske kritik vækker vrede.

»Hvorfor spørger de overhovedet til det? Han blev taget til fange og dræbt. Ville han have gjort det samme ved os? Selvfølgelig«, siger Misratas militære chef, Ibrahim Beit al-Mal.

»Alle ved, hvem der fangede ham, og hvem som har kæmpet hårdest i de seneste ni måneder. Det var os, ingen andre«, siger han.

»Hvad regnede han med?«

I Misrata kender de fleste navnet på den mand, som angiveligt skød Muamar Gaddafi i venstre tinding med hans ni millimeter pistol omkring 20 minutter efter, at han blev fundet.

LÆS OGSÅ

Den britiske avis The Guardian har talt med den tidligere oprører, som fandt Gaddafi, og hev ham ud af den kloak, hvor han gemte sig kort før sin død. Han er stadig vred over diktatorens reaktion på tilfangetagelsen.

»De (overgangsrådet, red.) vil ikke komme os nær. Det tør de ikke. Gaddafi sagde: 'Hvad er det her, hvad er det her?'. Efter ni måneders blodsudgydelser sagde han: 'Hvad er det her?'. Hvad regnede han med?«, undrer oprøreren sig.

Nato har i dag meddelt, at koalitionen stopper missionerne over det nordafrikanske land ved månedens udgang, imod overgangsrådets udtrykkelige ønske.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce