Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Danske kampfly indsættes mod russiske fly

Russiske militærfly skaber nervøsitet i Baltikum og får danske Nato-fly til at gå på vingerne.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske Nato-kampfly blev i dag sat ind mod fire fly fra det russiske luftvåben, der var kommet for tæt på de baltiske landes luftrum.

Det oplyser Litauens forsvarsministerium, der tilføjer, at det usædvanlige antal russiske fly skabte grund til bekymring.

Ugne Naujokaityte, talskvinde for forsvarsministeriet i Vilnius, siger, at fire danske F-16-fly to gange gik på vingerne for at eskortere de russiske fly.

Et usædvanligt stort antal russiske fly De danske kampfly patruljere for tiden i luftrummet over Estland, Letland og Litauen på vegne af Nato.

To russiske transportfly af typen AN26 og et russisk bombefly af typen TU134 fløj fra den russiske enklave Kaliningrad i Baltikum med kurs mod Rusland. Derefter fløj et russisk spionfly af typen IL20 den modsatte vej.

De russiske fly fløj over neutralt farvand og krænkede dermed ikke de baltiske landes luftrum. Der var dog tale om et usædvanligt stort antal russiske fly inden for så kort et tidsrum.

Anstrengt forhold til Moskva

Normalt sker der kun ganske få sådanne flyvninger inden for en hel måned.

»Omfanget af disse russiske flyvninger skabte bekymring. Det beviser endnu en gang, hvor vigtigt og nødvendigt det er med Natos luftpoliti-mission i det baltiske lande«, siger Naujokaityte.

De baltiske lande brød løs fra det krakelerende Sovjetunionen i 1991 efter fem årtier under kommunistisk styre. De tre lande blev optaget i Nato i 2004.

Estland, Letland og Litauen har haft et anstrengt forhold til Moskva siden deres uafhængighed, og er derfor meget på vagt over for Ruslands militære aktiviteter i regionen.

FACEBOOK

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden