Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
DANIEL KOPATSCH/AP
Foto: DANIEL KOPATSCH/AP

Terrorsag. Udover de tre, der formodes at stå bag mordene på ni indvandrere og en politibetjent, anholdt politiet i går en fjerde person. Han er mistænkt for at hjælpe gerningsmændene med blandt andet falske pas og kørekort.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nazi-mord kan udløse gigantisk efterretningsskandale

Folkene bag mordene på ni indvandrere og en politibetjent var måske informanter for den tyske efterretningstjeneste.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Afsløringen af tre højreekstremisters mord på ni indvandrere og en politibetjent får kritikken til at hagle ned over den tyske efterretningstjeneste, Bundesnachrichtendienst (BND).

Medier og politikere giver efterretningstjenesten på puklen for ikke at have set sammenhængen mellem de seriemord, der er spredt ud over en periode på seks år.

Og samtidig bliver der spekuleret i, om efterretningstjenesten i virkeligheden selv har arbejdet sammen med gerningsmændene. Flere spor gør nemlig anklagerne så sandsynlige, at chefen for BND, Ernst Uhrlau, i dag skal stå skoleret hos Forbundsstatens kontroludvalg.

LÆS OGSÅ

Efterretningstjenesten har indtil videre benægtet enhver forbindelse til trioen og miljøet omkring dem.

Nye afsløringer giver den imidlertid et håndfast forklaringsproblem.

Agent var på gerningsstedet
Blandt andre skriver avisen Bild således i dag om det sidste af trioens mord, der fandt sted på en internetcafé i byen Kassel i det nordlige Hessen 6. april 2006.

Her blev den 21-årige bestyrer Halit Y. skudt med den samme tjekkiske pistol med lyddæmper, som er blevet brugt ved de øvrige mord, mens der befandt sig seks kunder på caféen. En af gæsterne var ansat i den nationale efterretningstjenests lokale afdeling i Hessen.

De fem øvrige gæster meldte sig efterfølgende til politiet som vidner, mens manden fra efterretningstjenesten undlod.

Suspenderet fra BND

Først hed det sig, at han havde forladt internetcaféen, inden mordet fandt sted, men da de benyttede computere efterfølgende blev undersøgt, viste det sig, at han havde været til stede i gerningsøjeblikket.

Agenten forklarede sin manglende vilje til at hjælpe politiet med, at han ikke havde hørt nogen skud, og i de ti dage, der gik, før politiet fandt ud af, at han havde været på internetcaféen, intet havde hørt om efterforskningen.

LÆS OGSÅ

Angiveligt var han på internetcaféen for at se på sexsider.

Da de oplysninger kom frem tilbage i 2006, blev agenten ifølge Frankfurter Allgemeine Zeitung suspenderet fra efterretningstjenesten.

Anklageren i Kassel undersøgte efterfølgende mandens forbindelse til mordet, men måtte i januar 2007 opgive sagen på grund af manglende beviser.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden