Seriemord. I dette hus boede den mistænkte nynazistiske morder Beate Z. Hun antændte selv sin lejlighed, da hun indså, at spillet var ude.
Foto: SEBASTIAN WILLNOW/AP

Seriemord. I dette hus boede den mistænkte nynazistiske morder Beate Z. Hun antændte selv sin lejlighed, da hun indså, at spillet var ude.

Internationalt

Nynazister tilstod mord på dvd

Nynazister bag seriemord på udlændinge erkendte alt på dvd. Derefter skød de sig.

Internationalt

Den nynazistiske trio fra den østtyske by Zwickau i delstaten Sachsen står med sikkerhed bag mordene på mindst ni tilfældige småhandlende med indvandrerbaggrund.

Det bekender de på en dvd, der skulle have været sendt til indvandrerforeninger i Tyskland med det formål at terrorisere dem. Dvd’en blev fundet i deres udbrændte lejlighed.

LÆS OGSÅ De såkaldte Döner-mord hører til blandt de alvorligste forbrydelser, der er begået i Forbundsrepublikken siden Tysklands genforening i 1990. Politiet var ude af stand til at opklare dem, da ingen af ofrene havde det mindste med de andre at gøre. Nu er det dokumenteret, at mordene har en politisk baggrund, og at nynazister står bag.

Spillet er ude

Deres forbrydelser kommer tæt på de politisk begrundede mord og bankrøverier, Baader-Meinhof-banden stod bag


De regelrette henrettelser foregik over hele Tyskland: I Nürnberg, München, Rostock, Hamburg, Kassel og Dortmund. Alle blev udført med det samme skydevåben, en tjekkisk pistol med lyddæmper.

Volker Kauder, CDU’s gruppeformand i Forbundsdagen, sagde i går, at forbrydelserne kommer tæt på de politisk begrundede mord og bankrøverier, Baader-Meinhof-banden stod bag i 1970’erne og 1980’erne. Derfor må den nazistiske baggrund omgående opklares, siger han.

Den 15 minutter lange dvd blev fundet i den lejlighed i Zwickau, som den ene af de tre, den 36-årige Beate Z., stak i brand fredag 4. november. Dvd’en forelå i fire kopier, hver var indpakket og klar til forsendelse.

Beate Z. antændte sin lejlighed, umiddelbart efter at hendes to medsammensvorne, Uwe B., 34 år, og Uwe M., 38 år, havde advaret hende om, at spillet var ude. De var efter et bankrøveri i nabodelstaten Thüringen blevet omringet af politiet og havde forskanset sig i deres autocamper.

Efter at have taget afsked med Beate Z. antændte de bilen og skød sig selv.

Det har givetvis været tanken, at Beate Z. skulle følge sine kammeraters eksempel, men efter fire dage under jorden overgav hun sig i tirsdags til politiet. Hun har sagt, at hun kun vil tale, hvis hun får status af »kronvidne«. Det kan nedsætte hendes straf.

En nazistisk kerne

I autocamperen og i den udbrændte lejlighed fandt politiet senere de mordvåben, der var blevet brugt til henrettelsen af de ni småhandlende i 2000-06 og en kvindelig politibetjent i 2007.

De tre tilhørte i 1990’erne den højreekstremistisk forening Thürings Hjemmeværn. De havde desuden dannet en snævrere nazistisk kerne. I denne celle var der kun seks medlemmer. Politiet anholdt i går en fjerde person fra dette miljø. De tre blev første gang eftersøgt efter et mislykket bombeattentat i 1997. Siden har kammerater forsynet dem med falske identitetskort og husly. På den dvd, hvor de tre – uden navns nævnelse – tilstår deres forbrydelser, oplyser de, at der bag dem står et »netværk af kammerater, for hvem gerninger betyder mere end ord«. De kræver grundlæggende forandringer inden for politik, presse og ytringsfrihed. De tilstår også, at de stod bag et voldsomt bombeattentat i et indvandrerkvarter i Köln i juni 2004. En hjemmelavet bombe fyldt med søm sårede 22 mennesker.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce