debat. Knap 4 millioner besøgende har set Aliaa Magda Elmahdy og hendes røde sko. Foto: Elmahdys blog

debat. Knap 4 millioner besøgende har set Aliaa Magda Elmahdy og hendes røde sko. Foto: Elmahdys blog

Internationalt

Egyptisk blogger vækker forargelse med nøgenfotos af sig selv

Kunststuderende smed tøjet for at protestere mod islamiseringen af samfundet.

Internationalt

Ideen var at fremme seksuel selvbestemmelse og at protestere mod et Egypten, hvor islamiske kræfter er på så hurtig fremmarch, at kunststuderende ikke længere må tegne croquis efter nøgenmodeller.

Men få dage efter at en 20-årig egyptisk blogger og kunststuderende lagde nøgenfotos af sig selv ud på internettet, har hun fået selv de liberale kræfter i Egypten på nakken. I landets første parlamentsvalg, efter at Hosni Mubarak 11. februar blev væltet, kæmper de liberale partier for en plads i landets politiske fremtid.

Billederne var tænkt som et oprør Nu frygter de ifølge New York Times, at den opstandelse, nøgenbillederne har vakt i det religiøst konservative land, vil bære ved til de islamiske partier ved parlamentsvalget 28. november. Sådan var nøgenbillederne ikke tænkt.

Tværtimod lagde Aliaa Magda Elmahdy sine sort-hvide fotos med spektakulære detaljer i rødt og gult på sin blog med en besked om, at de var et oprør imod Egyptens konservative kultur og »seksuelle komplekser« – lagt ud i revolutionens ånd.


»Tag så jeres tøj af«

»Slæb nøgenmodeller, der arbejdede i kunstverdenen i de tidlige 1970’ere, for retten, gem alle kunstbøger væk, og smadr nøgne arkæologiske statuer«, skriver hun med henvisning til nylige protester orkestreret af ultrakonservative islamister. Hun fortsætter:

»Tag så jeres tøj af, og kig på jer selv i spejlet, brænd jeres kroppe, som I sådan afskyr, og befri jer selv for jeres seksuelle komplekser for altid, før I udsætter mig for jeres fordomsfulde fordømmelser eller nægter mig min ytringsfrihed«.

Knap 4 millioner besøger bloggen
Samtidig fastholder den unge kvinde på sin blog, at det er hendes krop - og derfor hendes beslutning, om hun vil åbenbare den for offentligheden eller ej.

Frihed er ikke det samme som degradering og prostitution

Og åbenbaret er hun blevet. Siden nøgenbillederne blev lagt ud forrige søndag, har bloggen haft knap 4 millioner besøgende, og 4.475 har skrevet en kommentar.

Også i det bredere samfund er de i muslimske lande så usædvanlige fotos blevet kommenteret.

»Mange bevægelser i Egypten, specielt de islamiske bevægelser, forsøger at udnytte situationen«, siger Emad Gad til New York Times. Han er parlamentskandidat for det venstreorienterede Egyptian Social Democratic Party og går til valg for adskillelse af religion og politik.

»De siger, at vi er nødt til at beskytte vores samfund mod ting som dette, og at hvis de liberale vinder, vil denne kvinde blive en model for alle egyptiske kvinder«, siger han om de islamiske kræfter.

Nogle ser nøgenhed som det modsatte

En kommentar på Aliaa Magda Elmahdys blog tyder dog på, at nogle ser nøgenhed som det modsatte af frigørelse: »Frihed er ikke det samme som degradering og prostitution«, står der.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce