Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Politikere vil have ny undersøgelse af Breiviks hoved

Mange nordmænd har svært ved at forstå, at Brevik skulle være syg.

Internationalt

Det kom bag på de fleste i Norge, da to retspsykiatere i går erklærede, at Anders Behring Breivik var utilregnelig, da han i sommer gennemførte massakren i Norge.

Dermed kan den 32-årige Anders Behring Breivik ikke idømmes en almindelig fængselsstraf, og det får både politikere og fagfolk til at kræve, at der bliver lavet en ny retspsykiatrisk vurdering.

»Det er helt uforståeligt og overraskende, at en person, der i flere år detaljeret har planlagt og været i stand til at gennemføre sine handlinger, skal vurderes som utilregnelig. Det hænger ikke sammen. De fleste folk vil ikke kunne forstå sådan en konklusion«, siger Per Sandberg fra Fremskrittspartiet, der er formand for Stortingets retskomité.

Vil vente på kommission Også Brynjar Meling, som er bistandsadvokat for mange af ofrene og pårørende til dræbte fra massakren på Utøya 22. juli, vil have en ny undersøgelse af Anders Behring Breiviks mentale tilstand.

»Det er alt for tyndt et grundlag at konkludere utilregnelighed på baggrund af en enkelt undersøgelse. Vi ønsker en second opinion«, siger han.

Formand for Kristeligt Folkeparti Knut Arild Hareide står i spidsen for den komité, der er nedsat om massakren.

Han siger til nyhedsbureauet NTB, at han ikke selv vil tage initiativ til en ny retspsykiatrisk undersøgelse, men at han »ikke er modstander af det«.

Rigsadvokat Tor-Aksel Busch vil ikke forholde sig til kravet om en ny undersøgelse. I første omgang skal en kommission vurdere, om den retspsykiatriske undersøgelse er dækkende:

»Derefter vil vi i samråd med statsadvokaten tage stilling til, om anklagemyndigheden skal begære, at der bliver udnævnt to nye sagkyndige«, siger Tor-Aksen Busch til Aftenposten.

Også i fagkredse vækker retspsykiaternes diagnose undren.

Den norske avis Aftenposten har blandt andet talt med den svenske psykiater Ulf Åsgård, der erkendt for at have indført gerningsmandsprofiler i svensk politi.

»Jeg er meget overrasket over, at de har diagnostiseret Anders Behring Breivik som paranoid skizofren«, siger Ulfs Åsgård til avisen.

Breivik har ikke hallucinationer
Han peger blandt andet på, at sygdommen er mest udbredt midaldrende mennesker og kun sjældent forekommer blandt 32-årige personer som Anders Behring Breivik.

Men allermest undrer det ham, at han ikke har set tegn på, at Breivik skulle have hallucinationer, ved en gennemlæsning af massemorderens såkaldte manifest, som han har lavet inden massakeren.

Samme konklusion drager de norske retspsykiatere i deres rapport, og det passer altså dårligt med, at Brevik skulle være paranoid skizofren, mener Ulf Åsgård.

»Det kan forekomme, at paranoide skizofrene ikke har hallucinationer, men ifølge lærebøgerne er det det mest fremtrædende symptom«, siger han til Aftenposten.

Lider af personlighedsforstyrrelse

Ifølge den svenske psykiater kan man som paranoid skizofren lide af enten vrangforestillinger eller af hallucinationer eller af begge dele:

»Men jeg opfatter ikke det, som Behring Breivik siger, som vrangforestillinger, men derimod som tegn på en personlighedsforstyrrelse«, siger Ulf Åsgård.

»Mange mennesker deler hans holdning om, at islam er en trussel. Derfor er der tale om en psykiatrisering af hans holdninger, hvis man konkluderer, at han er syg«, siger den svenske psykiater.

Han mener derfor, at Anders Behring Breivik lider af en alvorlig personlighedsforstyrrelse, og da det er en diagnose, som ikke rummer psykose, er han i strafferetlig forstand at regne som tilregnelig.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce