Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
EDGR R. SCHOEPAL/AP
Foto: EDGR R. SCHOEPAL/AP

Efterforskning. Tysk politi undersøger en stribe sager efter afsløringen af nazistisk gruppe med mord på samvittigheden. En af de sager, der bliver undersøgt, er en eksplosion i Düsseldorf i 2000, hvor 30 blev såret.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tyske nazi-drab kan stoppe spionage

Efterretningsmand opholdt sig i café, mens dens ejer blev myrdet. Politikere overvejer, om nynazistisk parti skal forbydes.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tyske toppolitikere overvejer at stoppe efterretningstjenestens infiltration i højreekstreme miljøer.

Det kan nemlig bane vejen for et skud- og nagelfast forbud mod partiet NPD, der varetager nynazistiske interesser i Tyskland.

Kravet rejses, efter at Forbundsdagens udvalg til kontrol af landets efterretningstjenester i går holdt hastemøde bag lukkede døre.

Den indenlandske tyske efterretningstjeneste er kommet i søgelyset, efter at den i 14 år overså en nynazistisk terrorgruppe, der har mindst ti politiske mord på sin samvittighed. Gruppen blev ved et tilfælde afsløret tidligere på måneden i forbindelse med et mislykket bankrøveri i den østtyske delstat Thüringen.

LÆS MERE Også delstaten Hessen er kommet i et højst uheldigt lys i sagen. Da terrorgruppen 26. april 2006 myrdede den 21-årige Halit Yozgat i hans internetcafé i Kassel, var der en agent for efterretningstjenesten til stede i cafeen. Mønstret fra alle de andre seriemord var, at ofret var alene, når forbrydelsen blev begået. Afskediget Men agenten meldte sig ikke som vidne. Politiet fandt ham alligevel ved at kontrollere oplysningerne på den skærm, han havde arbejdet ved.

Under en efterfølgende retssag, der førte til mandens afskedigelse, slog man sig til tåls med den forklaring, at han havde forladt cafeen kort før mordet på den 21-årige mand. I agentens hjem fandt politiet en bog om seriemord udgivet af et politiforlag.

I går kunne avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung fortælle, at politiet har genoptaget sagen efter afsløringerne i sidste uge af det nynazistiske mordteam. Efterforskningen har nu vist, at agenten rent faktisk befandt sig i cafeen, da mordet fandt sted. Inden han gik, lagde han oven i købet penge på den tomme disk.

LÆS MERE

Chefen for den tyske avis Die Welts redaktion i Forbundsdagen, Günther Lachmann, skrev i går en klumme i sin avis om denne gådefulde episode og konkluderede:

»Nu står vi så tilbage med den frygtelige mistanke, at den tyske sikkerhedstjeneste har haft en betragtelig medskyld i den højreekstremistiske mordserie. Hvis denne mistanke bestyrkes, vakler sikkerhedsarkitekturen i Forbundsrepublikken og med den vores hidtil urokkelige tro på retsstaten. Intet kunne skade demokratiet mere i denne svære tid«.

Velbetalte meddelere
Lachmann har hidtil samlet sin publicistiske virksomhed om truslen fra islam og muslimer i Tyskland.

Skønt efterretningstjenesten i Thüringen rådede over velbetalte meddelere på topposter i det nazistiske voldsmiljø, lod den ikke høre fra sig, da terrorgruppen Nationalsocialistisk Undergrund myrdede ni mennesker med indvandrerbaggrund og en kvindelig betjent. Gruppen kom fra Jena i Thüringen.

Volker Kauder, der er formand for regeringspartiet CDU’s gruppe i Forbundsdagen, sagde i går på partiets kongres i Leipzig, at det kunne blive nødvendigt at trække alle meddelere ud af det nazistiske miljø i Tyskland.

»Et instrument, der ikke giver os noget, det har vi heller ikke brug for«, sagde han.

I 2003 afviste den tyske forfatningsdomstol at forbyde NPD. Den daværende regering ville ikke kalde sine anonyme meddelere i retten som vidner på, at partiet var en voldsorganisation med forfatningsfjendtlige mål. På det tidspunkt arbejdede 40 ud af 300 NPD-ledere for efterretningstjenesten.

Nu står vi så tilbage med den frygtelige mistanke, at den tyske sikkerhedstjeneste har haft en betragtelig medskyld i den højreekstremistiske mordserie.

Kauder sagde, at deres indsats ikke lignede en succes. Brugen af dem står i vejen for et forbud, mener han.

NPD er repræsenteret i landdagene i Mecklenburg-Vorpommern og Sachsen.

Nynazister antaget for at være ubegavede
Den del af efterretningstjenesten, der overvåger indre tyske forhold, kaldes Forfatningsbeskyttelsen. Den er repræsenteret med sine egne afdelinger i hver af de 16 delstater.

Man har hidtil ment, at nynazister var for ubegavede til at begå organiseret politisk terror, som den kendes fra Baader-Meinhof-gruppen.

Derfor har Forfatningsbeskyttelsen, ikke mindst i Thüringen, taget det med ro.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I årene fra 1994 til 2000, da de to, måske tre unge mænd og en ung kvinde dannede Nationalsocialistisk Undergrund, hed chefen Helmut Roewer. Han tillægges denne spøgefulde bemærkning:

»Hvor længe kan man arbejde i efterretningstjenesten uden at miste forstanden? Svar: Hvis man ikke har nogen, praktisk taget ubegrænset«.

Fyret for betalinger

Det var dog for optimistisk for hans vedkommende: Roewer blev fyret i 2000, fordi han havde udbetalt hundredtusinder af D-mark til officielle og uofficielle meddelere uden resultater.

Den 61-årige Roewer har meldt sig som vidne, efter at regeringen i Thüringen har nedsat en uafhængig kommission under ledelse af en tidligere højesteretspræsident, Gerhard Schäfer. Schäfer skal opklare, hvad der gik galt i Roewers efterretningstjeneste.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden