Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
TILSLUTNING. Selv USA - her repræsenteret ved chefforhandler Todd Stern - tilslutter sig nu, at der fra 2020 skal være bindende aftaler af en eller anden art vendt mod klimaforandringerne.
Foto: SCHALK VAN ZUYDAM/AP

TILSLUTNING. Selv USA - her repræsenteret ved chefforhandler Todd Stern - tilslutter sig nu, at der fra 2020 skal være bindende aftaler af en eller anden art vendt mod klimaforandringerne.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politikerne roser klimaaftale - det gør miljøorganisationer ikke

50 minutter snak mellem Connie Hedegaard og Indiens miljøminister reddede klimatopmøde i sidste øjeblik.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Beslutningen om at forlænge Kyotoaftalen og give håndslag på, at der i 2020 skal være bindende løfter om at gøre noget ved udledningen af klimagasser hilses velkommen af mange politikere.

Miljøbevægelserne er derimod mindre begejstrede for udfaldet af klimatopmødet i Durban i Sydafrika. Det er for lidt og for sent, mener de.

Mødets leder, den sydafrikanske udenrigsminister Maite Nkoana-Mashabane, vurderer, at man fik det resultat, der skulle nås.

»Vi kom her med en Plan A og vi har afsluttet mødet med en Plan A for at redde en planet. Det, vi har gjort, er historisk«, erklærer hun.

LÆS OGSÅ

Andre hæfter sig ved, at det for første gang er lykkedes at få kontrære lande som USA og Kina til endeligt at gå med på, at der skal indføres bindende aftaler om at mindske udslippene af CO2. De to lande har hidtil modarbejdet bestræbelserne på at få dem til at tilslutte sig kampen mod klimaforandringerne.

I sidste ende sluttede det ganske fint.

Tilfredse forhandlere
At de nu er om bord i en aftale, der først effektueres fra 2020, er ifølge den britiske klimaminister Chris Huhne »en stor sejr for europæisk diplomati«.

»Vi har formået at få store udledere som USA, Indien og Kina ind i en aftale, der vil sikre en altomfattende verdensomspændende aftale«, påpeger han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

USA's klimaforhandler, Todd Stern, roste aftalen.

»I sidste ende sluttede det ganske fint. Vi fik den form for symmetri, vi har været fokuserede på siden Obamaregeringen tiltrådte. Det har alle de bestanddele, vi kom for«.

Østater ønskede en bedre indsats
Klimaforandringerne vil blandet andet få havene til at stige og dermed true lavtliggende landområder og små østater.

Den afgørende er, at nu er alle store økonomiere, alle parter nødt til at forpligte sig juridisk i fremtiden.

De sidste har samlet sig i en gruppe, hvor en af forhandlerne var Selwin Hart. Hans begejstring for aftalen var moderat.

»Jeg ville gerne have haft mere, men i det mindste har vi nu fået noget at arbejde med. Det hele er ikke tabt endnu«, siger han.

Hedegaard: Alle går med i aftale
Klimakommissær Connie Hedegaard slår fast, at EU fik det, unionen kom efter.

»Vi mener, at vi havde den rette strategi. Vi mener, at den virkede. Den afgørende er, at nu er alle store økonomier, alle parter nødt til at forpligte sig juridisk i fremtiden. Det er, hvad vi kom her for at opnå«.

Lederen af den afrikanske forhandlingsgruppe, Tose Mpanu-Mpanu, er ikke overstrømmende begejstret.

»Vi mødtes på midten. Selvfølgelig er vi ikke fuldstændigt tilfredse med udfaldet. Det savner ligevægt. Men vi mener, at det begynder at gå i den rigtige retning«, lød konklusionen.

Det kan bringe os over to graders-grænsen, hvor vi går fra fare til mulig katastrofe.

Miljøforkæmpere er skuffede
Fremtrædende miljørepræsentanter er ikke synderligt begejstrede for udfaldet af Durban. Det er for lidt og for sent, vurderer de.

»Lige nu udgør den internationale klimakur ikke andet end en frivillig aftale, der er udskudt i et tiår. Det kan bringe os over to graders-grænsen, hvor vi går fra fare til mulig katastrofe«, mener Greenpeaces internationale direktør Kumi Naidoo.

Samatha Smith, der er klimaleder hos Verdensnaturfonden, kritiserer forhandlerne i Durban for at bruge tid på at skændes om enkeltord i aftalerne i stedet for at binde sig til »mere og ægte skridt mod klimaforandringerne«.

»I bund og grund fik regeringerne stort set ikke gjort noget som helst. Det er uacceptabelt«, erklærer hun.

Strid mellem EU og tidligere u-lande
Mødedeltagerne skulle efter planen have været færdige fredag eftermiddag, men først natten til søndag var de blevet enige.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Til det sidste var der strid mellem blandt andre EU og lande som Kina og Indien, der er vrede over, at de pålægges klimabegrænsninger, mens den industrialiserede verden efter deres mening ikke har levet op til deres løfter om at mindske udslip af klimagasser.

De mener, at de har mindre ansvar for problemerne end de lande, der i kraft af 200 års forurening har udløst den globale opvarmning.

Afgørende møde sikrede enighed

I et sidste forsøg på at få parterne til at mødes gav Sydafrikas udenrigsminister EU's klimakommissær Connie Hedegaard og Indiens miljøminister Jayanthi Natarajan ti minutter til at finde en løsning.

Det gode er, at vi undgik et totalhavari. Det dårlige er, at vi ikke udrettede noget, der bremser kurven over udslip.

Det tog dem 50 minutter. Men så havde de også en tekst, der kunne samle de tilstedeværende - og drønende trætte forhandlere.

»Det gode er, at vi undgik et totalhavari. Det dårlige er, at vi ikke udrettede noget, der bremser kurven over udslip«, konkluderer Alden Meyer, der står i spidsen for Unionen af Foruroligede Forskere.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden