Amnesty: Mohammad fra Iran blev henrettet med otte timers varsel

Danmark bør øge presset på Iran, der har henrettet mindst 600 i år, mener Amnesty.

Internationalt

I begyndelsen af oktober modtog familien til iraneren Mohammad Jangali et opkald fra det fængsel, hvor han sad bag tremmer.

Beskeden til familien lød, at Mohammad Jangali ville blive henrettet i løbet af otte timer. Familien skulle komme øjeblikkeligt, hvis de ville se ham.

Til det sidste fastholdt den dødsdømte iraner, at han ikke havde handlet med ulovlige stoffer som påstået af myndighederne. Alligevel blev han henrettet.

Historien om Mohammad Jangali indgår i en ny rapport fra Amnesty International, der offentliggøres i dag, og som konkluderer, at Iran i stigende grad straffer fanger med henrettelser.

Antallet af henrettelser stiger Alene i år er foreløbigt mindst 600 mennesker blevet henrettet, og 488 tilfælde bunder i anklager med relation til narkokriminalitet, konkluderer menneskeretsorganisationen.

Der er tale om et regulært »drabsorgie«, som bunder i en forfejlet kamp mod ulovlige stoffer, mener Amnesty Internationals direktør i Mellemøsten og Nordafrika, Ann Harrison.

»I et forsøg på at dæmme op for deres enorme narkotikaproblem har de iranske myndigheder gennemført et drabsorgie af svimlende proportioner, selv om der ikke er bevis for, at henrettelse forhindrer narkosmugling mere effektivt end fængsel«, siger hun i en pressemeddelelse.

LÆS MERE

Organisationens rapport om henrettelser baserer sig på både officielle og uofficielle optællinger.

Appellerer til Danmark

Danmark forsøger sammen med en række andre lande at forbedre menneskerettighederne i det iranske retsvæsen gennem FN-organisationen 'UN Office on Drugs and Crime' (UNODC).

Men Amnesty International mener, at UNODC i officielle sammenhænge »har gjort lidt for at vække bekymringer over indførelsen af dødsstraf for narkotikaforbrydelser i Iran«.

Derfor lyder en af anbefalingerne i rapporten, at Danmark og de andre donorlande bør »tage skridt, som sikrer, at de iranske myndigheder stopper deres brug af dødsstraf for ulovlige stoffer«.

På sigt skal dødsstraffen helt afskaffes, mener Amnesty International.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce