0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Forsvarsministeren: Det danske forsvar har omgået reglerne

Ekspert er kritisk over for om konstrueret model fratager Danmark ansvaret for torturerede fanger.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Joachim Adrian (arkiv)
Foto: Joachim Adrian (arkiv)
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Den danske bataljon i Irak befandt sig i en juridisk gråzone, da ledelsen fra efteråret 2004 lod irakiske sikkerhedsstyrker eller britiske soldater foretage de formelle anholdelser under danske militære operationer. Dermed undgik danskerne ansvaret for at følge fangernes videre skæbne.

LÆS ARTIKEL

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) vil ikke kommentere den konkrete sag, fordi den kan ende i retten. Men han fremhæver, at emnet vil indgå i den kommende undersøgelseskommission om krigen i Irak.

»Det er et brud på torturkonventionen at udlevere fanger, hvis der er mistanke om, at fangerne risikerer tortur. Når danske soldater er ude i verden, er det vigtigt, at konventionerne efterleves. Vi skal behandle folk, der er i vores varetægt, ordentligt. Vi kan jo ikke svinge menneskerettighedsfanen højt ved festlige lejligheder og så knægte konventionerne i praksis«.

»Teknisk omgåelse« af reglerne

Nick Hækkerup mener, at det er en »teknisk omgåelse« af reglerne, at det danske forsvar dengang havde konstrueret en ordning, hvor ansvaret bevidst blev lagt på de irakiske soldater. »Det er godt nok folkeretligt sådan, at den, der lægger hånden på skulderen af en anholdt, er ansvarlig for hans skæbne. Men man kan ikke søge helle ved at lade andre tage ansvaret, og derfor skal der heller ikke være en instruks i dansk forsvar om, at danske soldater skal afholde sig fra at tage fanger«, siger Nick Hækkerup. Bataljonschefen i efteråret 2004 i Irak, John Dalby, ser ikke noget galt i, at irakerne foretog anholdelserne under danske operationer i landet. »Jeg var der som gæst i deres land. Jeg kunne ikke med rimelighed sige: Nej, I skal sgu ikke arrestere nogen i jeres eget land. Uanset hvad jeg ellers måtte tro«.