Kampe. Det er svært at få troværdige oplysninger fra Syrien. Landets officielle nyhedsbureau Sana har offentliggjort billeder af syriske soldater, som - ifølge det særdeles statskontrollerede bureau - stammer fra frontlinjen.
Foto: HO/AP

Kampe. Det er svært at få troværdige oplysninger fra Syrien. Landets officielle nyhedsbureau Sana har offentliggjort billeder af syriske soldater, som - ifølge det særdeles statskontrollerede bureau - stammer fra frontlinjen.

Internationalt

FN: 5.000 er dræbt i Syrien

Folk er »ekstremt bange«, fortæller en dansker til politiken.dk.

Internationalt

Omkring 5.000 mennesker - heriblandt 300 børn - har mistet livet som følge af opstanden i Syrien mod landets regime med præsident Bashar al-Assad i spidsen.

Det beretter FN's højkommissær for menneskerettigheder, Navi Pillay, i en briefing til FNs Sikkerhedsråd, skriver BBC.

»Denne situation er utålelig«, siger kommissæren:

»Den syriske befolkning fortsætter med at leve i frygt for yderligere voldelig undertrykkelse«.

Ifølge FN's oplysninger er mere end 200 mennesker døde i løbet af de seneste 10 dage.

De 5.000 dødsfald omfatter dog ikke sikkerhedsstyrkerne i Syrien. Herom har den syriske regering meddelt, at mere end 1.000 politimænd og soldater er blevet dræbt.

Opfordrer til handling Syrien bør henvises til Den Internationale Straffedomstol for de voldsomme overgreb på demonstranter, mener FN's højkommissær, Navi Pillay.

De mange drab i Syrien er ifølge kommissæren »forbrydelser mod menneskeheden«.

FNs oplyser, at 14.000 mennesker er blevet arresteret i Syrien, mens 12.400 er flygtet til nabolandene.

Lav valgdeltagelse
På trods af de voldsomme kampe i Syrien, blev der i går afholdt lokale valg rundt i landet.

Myndighederne i Syrien har oplyst, at mennesker strømmede til valgstederne, men oppositionen har opfordret til et boykot af valgene.

En dansker i Syrien, som er nødt til at være anonym, mens han stadig er i landet, fortæller over telefon til politiken.dk, at valgdeltagelsen tilsyneladende har været lav.

»Jeg har været ved to valgsteder og kunne se, at det reelt var meget få mennesker, der mødte op. Det er det lodret modsatte af, hvad de officielle myndigheder siger«.

Danskeren fortæller, at folk er ekstremt bange oven på de seneste dages uroligheder:

»Folk har været bange for, at der ville dukke demonstranter og dermed militær op på valgstederne. Det er mit indtryk, at årsagen til den lave valgdeltagelse har mere at gøre med sikkerhedshensyn end politisk manifestation«, siger han.

Frygt for at strejke
Søndag annoncerede oppositionen, at der ville blive afholdt en landsdækkende 'værdigheds-strejke' mod regeringen.

Oprørerne vil protestere ved at lukke butikker og universiteter og afholde siddende demonstrationer landet over, oplyser Det Lokale Koordinationsudvalg (LCC) til Al Jazeera.

Der er dog adgang forbudt for internationale medier i Syrien, og derfor er det svært at måle strejkens omfang.

Men danskeren oplyser på telefon, at strejken i visse områder lader til at være en realitet:

»I Medan, der er et kendt oppositionsområde, har mange af butikkerne lukket. Det kunne tyde på, at der er i hvert fald er nogen, der følger opfordringen til at strejke her«.

»Regimet holder øje med os«
Danskeren har talt med flere personer i Syrien, heriblandt 23-årige Ashraf, der læser på Technical Computer College i udkanten af Damaskus. Han fortæller, at mange er bange for at strejke:

»Få strejker. Skolen er en del af regimet, så den holder øje med, hvem der bliver væk. Mange er bange«, siger han.

Khaled, en 59-årig butikshandler i det centrale damaskus, mener, at urolighederne stammer fra udenlandske medier og kalder strejken for »latterlig«:

»Ingen her strejker. Det er latterligt, og det skaber kun større splittelse i Syrien. Assad bør blive. Urolighederne er skabt af medierne«, siger han.

Hastemøde i Kairo

Verdens ledere og diplomater har bredt fordømt Syriens overgreb på demonstranterne og har opfordret landet til at standse volden mod oppositionen.

Den Arabiske Liga holder et hastemøde i Kairo på lørdag for at diskutere den arabiske fredsplan, der stiler mod at stoppe overgrebene på demonstranterne i Syrien.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce