Moské. Muslimske foreninger planlægger at bygge et 15-etagers kulturcenter i stedet for bygningen i nederste højre hjørne, der blev ramt af vragdele fra terrorangrebet den 11. september 2001.
Foto: MARK LENNIHAN/AP

Moské. Muslimske foreninger planlægger at bygge et 15-etagers kulturcenter i stedet for bygningen i nederste højre hjørne, der blev ramt af vragdele fra terrorangrebet den 11. september 2001.

Internationalt

Moské ved 'Ground Zero' splitter newyorkerne

Muslimske foreninger planlægger at bygge kulturcenter tæt på 'Ground Zero'.

Internationalt

Kan newyorkerne acceptere et islamisk kulturcenter i skyggen af Ground Zero?

Det spørgsmål er endnu ubesvaret, mens byggeplanerne debatteres følelsesladet blandt religiøse repræsentanter, naboer og pårørende til ofre efter terrorangrebet den 11. september 2001.

Bygger moské ved Ground Zero Diskussionen er opstået efter, at to muslimske foreninger sidste år købte en bygning tæt ved det sted, hvor to kaprede fly jævnede World Trade Center med jorden.

Foreningerne planlægger at bygge et 15-etagers islamisk kulturcenter, der blandt andet skal indeholde et kunstakademi, en svømmehal og altså en moské, hvor muslimer kan vende sig fra Manhatten og bede mod Mekka.

Fremmer religiøs dialog
Bygningen, der skal hedde 'Cordoba House' skal fremme den religiøse dialog i USA og arbejde mod muslimsk ekstremisme, lyder det fra en af de visionære, amerikanske muslimer bag projektet.

»Det vil skabe en følelse af fællesskab, hvis vi kan fejre pluralismen i USA, såvel som inden for den islamiske religion«, siger direktøren for foreningen Muslim Society til CNN.

Hun mener, at tiden er inde til, at man imødekommer et stigende behov i muslimske kredse.

»Tiden er inde for et center som dette, da islam er en amerikansk religion«, siger Daisy Khan.

»Vi har behov for at tage tragedien fra den 11. september og vende den til noget positivt«.

Nabo protesterer mod byggeplads
Det er dog ikke alle newyorkere, der mener, at tiden er inde for et muslimsk kulturcenter tæt ved Ground Zero. Især naboer og pårørende til ofre, der døde ved Ground Zero, undrer sig over byggeplanerne.

»Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at det ikke gør mig spor nervøs«, udtaler en nabo til bygningen, Jennifer Wood, ifølge britiske The Telegraph.

»Det virker lidt som om, det kommer lige i ansigtet, lidt for meget lidt for hurtigt. Jeg ved ikke, hvorfor det lige skal være her - Det her er en stor by«, siger Jennifer Wood.

Imam vil modarbejde ekstremisme
Imamen, der er sat til at skulle prædike i moskéen, mener dog netop, at beliggenheden er det vigtigste ved projektet.

»Beliggenheden sender det modsatte budskab til, hvad der skete den 11. september«, siger Feisal Abdul Rauf til New York Times og understreger sit politiske standpunkt:

»Vi ønsker at udøve et pres mod ekstremisterne«.

Får støtte fra jøder
Imamen, der formodes at fokusere mere på islams spirituelle visdom frem for de strikse ritualer, får dog også støtte fra de jødiske kræfter i New York.

Imamen har udtrykt planer om at bygge centeret meget lignende et jødisk center, der i forvejen er placeret på Manhatten.

Lederen af det jødiske center svarer med en lovprisning af et partnerskab med et muslimsk center.

»Det ville være dejligt for J.C.C(Det jødiske samfunds center, red) at have partnere i det muslimske samfund, som deler vores vision om pluralisme og tolerance«, siger Joy Levitt, direktør for Jewish Community Center til New York Times.

Bliver en pinefuld påmindelse

Barry Zelman, der mistede sin bror under terrorangrebet mener dog, at det muslimske byggeri vil blive en pinefuld påmindelse.

»Terroristerne gjorde det her i islams navn«, siger Barry Zelman til CNN.

»Det er hellig jord, der hvor disse mennesker døde, hvor min bror blev myrdet, og at være i skyggen af denne religion er hyklerisk og ugudeligt«, uddyber Barry Zelman.

Daisy Khan understreger dog, at muslimer også blev dræbt under angrebet i 2001. 300 af de 2.752 ofre var muslimer, nævner hun.

»Vi er også amerikanere. Tragedien den 11. september ramte alle, inklusiv det muslimske samfund. Vi er alle en del af det her, og sammen skal vi kæmpe mod ekstremisme og terrorisme«, siger hun til tv-kanalen.

Ifølge CNN er Cordoba House stadig på et tidligt stadie. Foreningerne bag projektet håber at kunne samle midler til at kunne bygge centret inden for de næste tre til fem år.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce