Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

STREJKE. Igen og igen har grækere været på gaderne i protester mod følgerne af den økonomiske krise. Her er det for blot fire dage siden, hvor pensionister demonstrerede.
Foto: PETROS GIANNAKOURIS/AP

STREJKE. Igen og igen har grækere været på gaderne i protester mod følgerne af den økonomiske krise. Her er det for blot fire dage siden, hvor pensionister demonstrerede.

Internationalt

Grækenland har Europas højeste antal selvmord

Telefonlinje får mere end 100 opkald om dagen fra selvmordstruede grækere.

Internationalt

Grækenlands selvmordsrate er steget så voldsomt, at landet nu har Europas højeste antal selvmord.

Årsagen skal formentlig findes i landets økonomiske krise, der i mere end et år har sat dagsordenen ikke bare i Grækenland, men også i Europa og resten af verden.

Det skriver det britiske medie The Guardian.

Før den finansielle krise begyndte at bide sig fast for bare tre år siden, lå grækernes selvmordsrate i den modsatte ende. Dengang havde Grækenland det laveste antal selvmord i Europa med 2,8 pr. 100.000 indbyggere.

Det tal er i dag næsten fordoblet i landet, hvor den ortodokse kirke har nægtet at begrave folk, der tager sit eget liv.

Nu viser officielle tal fra den græske regering, at antallet af selvmord fra januar til maj i år steg med 40 procent i forhold til sidste år. Også antallet af forsøg på selvmord er steget.

LÆS MERE

»Det er sjældent kun en ting, men næsten altid lån, arbejdsløshed, frygt for at blive fyret, der bliver nævnt, når folk ringer og siger, at de overvejer at tage en ende på deres liv«, siger Eleni Beikari, en psykiater ved den ikke-statslige organisation Klimaka, der har en 24-timers selvmord-telefonlinje.

Mange ringer ind
Hver dag modtager Klimaka mere end 100 opkald - før var det cirka 10.

»De fleste kommer fra kvinder i alderen mellem 30 og 50 og mænd mellem 50 og 45, der er fortvivlede over økonomiske problemer«, siger Beikari.

»Det er min erfaring, at det er mænd, der har mistet værdighed og stolthed, der er mest seriøse«.

42 procent af voksne mellem 25 og 40 år går uden arbejde og samtidig er kriminaliteten også røget til vejrs.

Brug for hjælp

Psykiatere melder, at der har været en stigning på 30 procent i antallet af henvendelser fra folk, der har brug for hjælp. De kræver nu, at regeringen vil indføre en selvmordspolitik for at forsøge at få selvmrodsraten ned.

»Forebyggende strategier skal øges. Lærere, fangevogtere, præster, politi og profesionelle i en position til at spotte dem, der kan finde på at begå selvmord, skal være fintfølende. Dette er et emne, der ikke længere må ignoreres«, siger Beikari.

De fleste selvmord har fundet sted i regionen omkring hovedstaden Athen og på Kreta.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce