Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
mindehøjtidelighed. Statsminister Jens Stoltenberg (i midten), hans kone, Ingrid Schulerud, og lederen af Arbeiderpartiets ungdomsparti, Eskil Pedersen, var blandt deltagerne i en mindegudstjeneste i Oslo Domkrike i søndags.
Foto: EMILIO MORENATTI/AP

mindehøjtidelighed. Statsminister Jens Stoltenberg (i midten), hans kone, Ingrid Schulerud, og lederen af Arbeiderpartiets ungdomsparti, Eskil Pedersen, var blandt deltagerne i en mindegudstjeneste i Oslo Domkrike i søndags.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ekspert: Sympatibølge rammer Arbeiderpartiet

Terrorhandlingerne kan ændre norsk valgresultatetet, vurderer lektor.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En bølge af sympati skyller netop nu ind over Arbejderpartiet i Norge.

Sådan forklarer ekspert i nordisk politik og historie fra Københavns Universitet, ekstern lektor Lars Hovbakke Sørensen, at Arbejderpartiet oplever omfattende fremgang i vælgertilslutningen.

I en meningsmåling foretaget delvist før og efter terrorangrebene går Arbeiderpartiet frem med hele ti procentpoint.

LÆS MERE

»Den væsenligste årsag er formentlig den stemning af sympati, der omgiver Arbeiderpartiet, fordi mange fra dets ungdomsparti mistede livet på Utøya, og fordi nordmændene godt kan lide, hvordan Jens Stoltenberg håndterer krisen«, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Baggrundstallene fra meningsmålingen viser ifølge avisen Sunnmørsposten, der har offenliggjort målingen, at Arbeiderpartiet hovedsageligt mobiliserer sofavælgere i stedet for at hugge stemmer fra andre partier.

»Det er helt typisk, at store begivenheder jager sofavælgerne op af sofaen. De ønsker formentlig at udtrykke sympati«, siger Lars Hovbakke Sørensen.

TV

Både kongelige, politikere og pårørende var samlet til mindehøjtidlighed. Kilde: Politiken.tv/AP

Den omfattende tilstrømning af vælgere til Arbeiderpartiet vil får stor betydning, når Norge skal til stemmeurnerne næste gang, mener lektoren.

»I lang tid har det set ud til, at de borgerlige partier ville vinde valget, men nu er hele billedet forrykket. Hele den rød-grønne fløj går tilsyneladende styrket ud af det her«, siger han.

Konservative styrtdykker
I meningsmålingen falder tilslutningen til de konservative i partiet Høyre med 7,1 procentpoint.

Faldet ser dramatisk ud, men det skal ses i lyset af, at partiet gennem længere tid har ligget unaturligt højt i meningsmålingerne, forklarer Lars Hovbakke Sørensen.

Begrænset tilbagegang hos Fremskrittspartiet
23. juli kom det frem, at Anders Breivik gennem en årrække har været medlem af Fremskrittspartiet.

På trods af forbindelsen mellem Fremskrittspartiet og den terrorsigtede går partiet kun tilbage med 2,8 procentpoint.

Den meget begrænsede tilbagegang kan hænge sammen med, at partiet allerede før terrorangrebene oplevede et kraftigt fald i meningsmålingerne.

»Partiet har lidt under, at dets karimatiske leder, Siv Jensen, har været syg, og at en personlig skandale med beskyldninger om sex med mindreårige har ramt lederen af partiets højborg i og omkring Stavanger«, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Derfor udgør de tilbageværende vælgere en del af partiets trofaste kerne.

Terroraktionerne får ikke store konsekvenser i vælgerfordelingen i dansk politik. Vi vil højest se nogle små skvulp, og at DF får det lidt hårdere

Uden betydning for Danmark

I Danmark får terrorangrebene næppe indflydelse på stemmefordelingen, vurderer Lars Hovbakke Sørensen.

Lektoren forventer ikke, at de danske socialdemokrater får del i den norske sympatibølge, og han bider mærke i, at de norske vælgere ikke flygter fra Fremskrittspartiet, selv om en højreekstremist står bag terrorangrebene.

»Derfor er der heller ingen grund til at tro, at det samme skulle ske med Dansk Folkeparti i Danmark«, siger han og konkluderer:

»Terroraktionerne får ikke store konsekvenser i vælgerfordelingen i dansk politik. Vi vil højest se nogle små skvulp, og at DF får det lidt hårdere«.

Lidt usikkerhed om tallene Første halvdel af meningsmålingen blev gennemført før terrorangrebene fandt sted blandt 491 personer i perioden 19.-22. juli, mens anden halvdel blev foretaget 23.-26. juli blandt 488 personer.

Lars Hovbakke Sørensen understreger, at det normalt kræver 1.000 personer, før hver enkel rundspørge er repræsentativ.

»Derfor er der en større usikkerhed forbundet med at splitte undersøgelsen i to, men omvendt er resultatet så markant, at det er tydelige tendenser«, siger han.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden