Den mellemstatslige finanspolitiske pagt mellem EU-lande vil forbedre jobmuligheder og vækst i unionen.
Det siger den franske præsident Nicolas Sarkozy og den tyske kansler Angela Merkel på et fælles pressemøde i Berlin.
Job og vækst skal ind i ny pagt Det skal ikke længere handle udelukkende om budgetdisciplin i EU-landenes kommende mellemstatslige finanspolitiske pagt, som skal ligge klar til underskrivning 1. marts i år.
Nu skal der også tænkes job og vækst ind i den, siger de to ledere.
Helt konkret vil de to ledere nærstudere medlemslandenes arbejdsmarkeder for at aflure EU-landenes bedste metoder til at skabe beskæftigelse. Endvidere vil de bruge EU-fondene til at sikre øget vækst og beskæftigelse i eurozonen.
Hurtigere indbetaling til redningsfond
Det hele er en del af den kommende finanspolitiske pagt, som eurozonelandene startede arbejdet med på et EU-topmøde i december.
De to ledere meddelte også, at indbetalingerne til European Stability Mechasnism, ESM - en af de to redningsfonde - skal foretages hurtigere end oprindelig planlagt.
Ved samme lejlighed opfordrede de resten af eurozonens ledere til at bidrage til en hurtig vedtagelse af den finanspolitisk pagt, så den bliver rettidigt klar til underskrivning 1. marts.
Begge dele for at vise markedet, at der er styr på situationen, sammenhold i EU og grobund for atter at lægge sine investeringer i regionen.
Tobin-skat skaber splid
Til pressemødet kom de to statsledere også ind på Tobin-skatten; en skat på finansielle transaktioner.
Sarkozy understregede i sine kommentarer, at det ikke nytter noget for Europas fremtid, hvis Tyskland og Frankrig er uenige. Men det fremgik af pressemødet, at Tyskland og Frankrig stadig ikke helt kan enes om den kontroversielle finansskat, skriver Ritzau.
Den franske præsident har en gang understreget, at Frankrig finder en Tobin-skat så vigtig, at landet muligvis vil indføre den på egen hånd.
Angela Merkel har dog tidligere advaret mod dette, men siger samtidig, at hun personligt er tilhænger af Tobin-skatten, hvis samtlige 27 EU-lande eller om nødvendigt kun eurozonen, indfører den.
Det fremgår af Ritzaus telegrammer, at der ikke er enighed om skatten i hendes egen regering.
Et skridt af gangen
Merkel siger dog, at krisen løsning vil være gradvis foregå »et skridt af gangen... der er ingen en-dimensionel løsning«.
Især i de gældsramte lande i Sydeuropa er der bekymring for, om spareplaner og mådehold er nok, hvis der ikke samtidig er vækst og beskæftigelse i landet.
LÆS OGSÅ
EU's ledere mødes i slutnigen af januar for at arbejde videre med den finanspolitiske pagt.