Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Sabelraslen. Det amerikanske hangarskib John C. Stennis på vej gennem Hormuz-strædet.
Foto: MC3 KENNETH ABBATE/AP

Sabelraslen. Det amerikanske hangarskib John C. Stennis på vej gennem Hormuz-strædet.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ekspert: Det kan komme til krig med Iran

Iransk dødsdom over amerikaner er kun den seneste af mange eskaleringer.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kan komme til militær konfrontation mellem Iran og vestlige lande.

Det siger seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Lars Erslev Andersen på en dag, hvor de gensidige provokationer mellem parterne har fået endnu et nøk, efter at iranerne har dødsdømt en påstået CIA-spion, som både har amerikansk og iransk statsborgerskab.

LÆS OGSÅ

Episoden er kun den seneste af måneders gensidige provokationer og konstant sabelraslen mellem Iran og Vesten, primært i form af USA og Israel.

»Situationen er mere spændt, end den har været tidligere. Hvis der sker en provokation, for eksempel at USA genindsætter sit hangarskib i Golfen, og det kommer til at krydse ind i iransk territorialfarvand, kan Iran finde på at reagere. Så reagerer USA, og så har vi balladen«, siger Lars Erslev Andersen.

Kan være gengældelse for tilfangetaget iraner
Forskeren understreger, at forløbet omkring den dødsdømte påståede spion muligvis også kunne have udspillet sig på et tidspunkt, hvor fronterne ikke var så skarpt optrukne.

Ikke desto mindre indskriver episoden sig i den lange liste, som tæller iranernes fortsatte arbejde med at berige uran muligvis til brug i atomvåben, Israels trusler om krig og USA's vellykkede politiske arbejde for hårde økonomiske sanktioner mod landet.

Andre begivenheder har blandt andet været angreb på den britiske ambassade i Teheran, USA's spiondrone som styrtede ned i Iran og Irans nu delvist tilbagetrukne trusler om at lukke Hormuzstrædet af for olietransport.

Sidstnævnte har været understøttet af prøveaffyringer af mellemdistancemissiler, som kan ramme amerikanske baser, samt flådeøvelser i strædet.

Vil ikke invadere Iran
Lars Erslev Andersen vurderer, at Iran har mest at vinde ved optrapningen, og muligvis kan finde på at provokere en egentlig væbnet konflikt frem.

Den eneste måde for Vesten at uskadeliggøre Iran på er nemlig en invasion af det militært stærke land, og det har ingen gang på jord, hverken i Vesten eller blandt de arabiske lande.

»Dem, der vil have størst ulempe af en krig, er USA og Europa og så videre, for den krig de (Vesten, red.) kan vinde, kan de ikke køre«, siger han.

Begrænset krig er mulig

Men løber den gensidige eskalering løbsk, er det ikke usandsynligt, at det kan komme til en situation, hvor der bliver en begrænset militær konfrontation mellem Vesten og Iran.

LÆS OGSÅ

»Det tror jeg desværre ikke, det er. Men det eneste de (de vestlige lande, red.) kan, er at lave nogle bombninger. Det er langt uden for min forestillingsevne, at der er kapacitet og vilje til at invadere Iran, også selv om det er Iran, som skyder først«, siger Lars Erslev Andersen.

»Så hvis det kommer til krig, vil det være en begrænset krig, som kun vil vare nogle dage, hvor USA bomber. Og så vil man se et voldsomt pres i Vesten, men også i høj grad fra Rusland, Kina, Indien, Korea og en lang række lande, som simpelthen ikke har råd til, at de ikke kan få deres olie ud af Hormuz og ikke kan handle med Iran«, siger han.

»Så vil man kunne presse en våbenhvile igennem. Og så er man reelt lige vidt«, siger han.

FACEBOOK

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden