Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JEROME DELAY/AP
Foto: JEROME DELAY/AP

Heksekraft er udbredt i store dele af Afrika - som her på et marked i Sydafrika. Arkivfoto.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gambias præsident jager hekse

Flere hundrede mennesker er ifølge Amnesty blevet bortført fra deres landsbyer i Gambia som led i en regulær heksejagt.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klokken 5 om morgenen sidste mandag rykkede svært bevæbnede betjente fra Gambias paramilitære politikorps ind i landsbyen Sintet og tog 300 landsbyboere med sig i ventende busser.

De 300 er blandt omkring 1.000 gambiere, der ifølge menneskerettighedsorganisationen Amnesty International de seneste uger er blevet bortført og beskyldt for at være hekse.

Amnesty siger, at betjentene arbejder med hjælp fra 'heksejægere', der er inviteret til Gambia fra nabolandet Guinea af præsident Yahya Jammeh.

Præsidenten mener nemlig, at der var hekse involveret i hans tantes død for nylig.

Tvunget til at drikke 'snavset vand' Landsbyboerne fra Sintet skal være blevet bragt til præsident Jammehs landsted i Kanilai, hvor flere har fortalt, at de blev tvunget til at klæde sig af og drikke og bade sig i 'snavset vand' tilsat urter.

»Mange af dem, der blev tvunget til at drikke disse giftige urter, fik diaré og kastede op, mens de lå hjælpeløse på jorden. Jeg var der selv i fem dage og oplevede utrolig mishandling og ydmygelse«, siger en af landsbyboerne anonymt til Amnesty International.

Urtedrikken skulle ifølge Amnesty hjælpe med at afgøre, hvem af landsbyboerne der var hekse. De, der reagerede på drikken, blev efterfølgende tvunget til at tilstå - i nogle tilfælde med slag, der skal have været så voldsomme, at de var døden nær.

Kritisk journalist anholdt

Troen på hekse og heksekraft er ifølge internetavisen All Gambian udbredt i Gambia.

Amnesty International har sine oplysninger fra blandt andre den gambiske journalist Halifa Sallah, der har skrevet kritisk om heksejagten i oppositionsavisen Foroyya.

Menneskerettighedsorganisationen er gået ind i sagen, efter at Sallah 8. marts blev anholdt i sit hjem i en forstad til hovedstaden Banjul.

Organisationen skriver i en pressemeddelelse, at man frygter, at Sallah »risikerer at blive tortureret, mishandlet og udsat for uretfærdig rettergang«.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden