Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Tyskland laver register over voldelige nynazister og deres bagmænd

Stribe af nynazistiske drab får konsekvenser: Tyske højreekstremister skal registreres i ny onlinedatabase.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tysklands forbundsregering reagerer nu på, at østtyske nynazister over en årrække formåede at dræbe ni indvandrere og en kvindelig politibetjent samt røve 14 banker og sprænge to bomber, uden at hverken politi eller efterretningsvæsen greb ind.

Kansler Angela Merkels regering beslutter i dag at oprette en ny onlinedatabase, hvor alle voldelige højreekstremister i Tyskland skal stå opført, og som både forbundspolitiet og de 16 delstaters politi og efterretningsvæsen skal have adgang til.

Tæt på dræber-trio i 13 år Selv om myndighederne flere gange i de seneste 13 år var tæt på de tre nynazister i gruppen Nationalsocialistisk Undergrund, NSU, gik det aldrig op for efterforskerne, at der lå racistiske motiver bag gruppens forbrydelser.

Først da de to mandlige medlemmer af NSU blev fundet døde i en autocamper efter et bankrøveri 4. november i fjor, og trioens skjulested i Zwickau udbrændte, fandt politiet bevismateriale, der koblede indvandrerdrabene sammen med drabet på betjenten.

»Det centrale problem har været, at gruppens netværk uden for (delstaten) Thüringen ikke blev opdaget«, sagde indenrigsminister Hans-Peter Friedrich for nylig til avisen Tagesspiegel.

Volds- og bagmænd skal registreres

Ifølge det nye lovforslag skal alle voldelige højreekstremister og deres bagmænd registreres i den kommende database.

Det bliver forbundskriminalpolitiet, de militære og nationale efterretningstjenester og delstaternes myndigheder, som skal fodre databasen med de pågældendes navne, fødselsdatoer, adresser og til dels også bankforbindelser, våbenbesiddelser og andet.

Dog skal folk, der udelukkende verbalt går ind for vold, ikke havne i registret.

LÆS OGSÅ

Siden den nynazistiske terrorcelle blev opdaget i fjor, og gruppens kvindelige medlem varetægtsfængslet, har tyske medier afsløret et hav af fejl og forglemmelser i overvågningen og efterforskningen af gruppen.

I næste uge vil Forbundsdagen nedsætte et parlamentarisk undersøgelsesudvalg, som skal kulegrave, hvordan det kunne gå til, at nynazisterne havde så frit spil.

FACEBOOK

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden