Søvndal: Vi bakker op om hård Iran-kurs

Udenrigsministeren siger, at ambassadør har stået skoleret i Iran.

Internationalt

Den danske ambassadør i Teheran, Anders Christian Hougård, har i dag som repræsentant for EU's formandsland været indkaldt til samtale i det iranske udenrigsministerium, bekræfter udenrigsminister Villy Søvndal (SF) i en mail til Ritzau.

Det er sket som en reaktion på, at Søvndal og hans 26 EU-kolleger mandag besluttede at skærpe EU's sanktioner over for Iran, både hvad angår landets olieindustri og finansielle sektor.

Præstestyrets diplomater har ifølge det iranske nyhedsbureau Fars fortalt den danske ambassadør, at EU's sanktioner er udtryk for en 'fjendtlig handling'.

»Jeg kan bekræfte, at vores ambassadør har været kaldt op til en samtale i det iranske udenrigsministerium«.

»Det var han i sin egenskab af repræsentant for det danske EU formandskab, der p.t. repræsenterer EU i Teheran«, udtaler Søvndal med henvisning til det danske formandskab i årets første halvår.

LÆS ARTIKEL

Udenrigsministeren minder om, at formålet med sanktionerne er at få Iran tilbage til forhandlingsbordet for at drøfte landets atomprogram.

»Fra dansk side støtter vi fuldt op om EU's beslutninger på dette område«, skriver Villy Søvndal.

Verdenssamfundet er bekymret

Styret i Teheran hævder, at de iranske atomanlæg kun tjener civile formål, men verdenssamfundet med EU og USA i spidsen er bekymret for, at Iran reelt er ved at udvikle atomvåben.

Det europæiske forbud mod import af iransk olie trådte i kraft øjeblikkeligt, men eksisterende aftaler kan løbe frem til 1. juli.

»Vi tror, at dette skridt får alvorlige konsekvenser for europæerne«, udtaler det iranske udenrigsministerium i en erklæring via nyhedsbureauet Isna, hvori olieembargoen både kaldes ufornuftig og uberettiget.

Ifølge det tyske nyhedsbureau dpa går udenrigsministeriet i Teheran dog ikke i detaljer med, hvilken slags konsekvenser der i givet fald er tale om.

Iran fastslår også, at de skærpede sanktioner ikke vil få landet til at droppe sine 'internationalt anerkendte atomrettigheder'.

FACEBOOK

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce