Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

I Mali skal kvinden adlyde manden i familien. Andre bliver giftet bort og voldtaget i en ung alder som Tabita på 18, der i 2011 flygtede til et herberg efter at være blevet voldtaget af sin arbejdsgiver.
Foto: MARTIN VOGL (arkiv)/AP

I Mali skal kvinden adlyde manden i familien. Andre bliver giftet bort og voldtaget i en ung alder som Tabita på 18, der i 2011 flygtede til et herberg efter at være blevet voldtaget af sin arbejdsgiver.

Internationalt

Ny lov pålægger kvinder underdanighed i dansk sponsorland

Danmark sender hvert år millioner til Mali, hvor kvinden skal adlyde manden.

Internationalt

Manden er familiens overhoved, og kvinden skal adlyde ham.

Sådan lyder diktatet i en ny familielov i det fattige afrikanske land Mali efter pres fra konservative muslimske grupper, skriver nyhedsbureauet AFP.

I nødhjælpsorganisationen Cares norske afdeling beklager generalsekretær Torild Skogsholm beslutningen.

»Det er umuligt at skabe en bæredygtig udvikling i Mali, når halvdelen af befolkningen undertrykkes og nægtes grundlæggende rettigheder«, siger Torild Skogsholm i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ

Hun er også fortørnet over, at familier med loven i ryggen kan gifte unge kvinder bort allerede som 16-årige, mens mænd kan gifte sig, når de fylder 18.

»Barneægteskab er et groft brud på menneskerettighederne, som dømmer unge piger til et liv i fattigdom og bringer dem i fare. Graviditets- og fødselskomplikationer er en af de væsentligste dødsårsager mellem 15 og 19 år på verdensplan«, siger Torild Skogsholm.

Danmark sender 172 millioner til Mali

Care er en af de hjælpeorganisationer, der arbejder i Mali med blandt andet mikrofinansiering, hvor kvinderne får små lån til at starte en forretning op og på den måde blive i stand til at klare sig selv.

»Bedre muligheder for piger og kvinder skaber forandring og vækst i hele samfundet. Men for at bekæmpe fattigdom og skabe udvikling er det afgørende at øge ligestillingen, også i Mali«, siger generalsekretæren.

LÆS OGSÅ

Ifølge Danidas årsberetning over Danmarks deltagelse i det internationale udviklingssamarbejde i 2010 modtager Mali cirka 1 milliard kroner i generel budgetstøtte fra internationale donorer.

I 2010 bidrog Danmark i alt 172 millioner kroner til Mali; de 34 millioner kroner i direkte statsstøtte, mens de øvrige blandt andet gik til landbrugsprojekter og til at sikre rent vand.

I sin årsberetning erkender Danida, at der er problemer med især kvinders rettigheder i Mali.

»Grundlæggende menneskerettigheder nyder i vid udstrækning respekt i Mali. Dog er der væsentlige undtagelser i form af krænkelser af kvinder, især i forbindelse med omskæring og tidlige ægteskaber«, hedder det i årsberetningen.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce