Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Ekspert i pirater: Gidsler risikerer tortur

Den amerikanske befrielse af to nødhjælpsarbejdere kan få de somaliske pirater til at skrue bissen på.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens den danske nødhjælpsarbejder Poul Hagen Thisted og hans amerikanske kollega Jessica Buchanan kan glæde sig over at have fået friheden tilbage, så er der grund til bekymring for andre gidsler hos somaliske pirater.

For efter de to minerydningsarbejdere blev befriet af, hvad der menes at være amerikanske specialstyrker, kan piraterne begynde at skrue bissen på over for nuværende og kommende gidsler.

LÆS MERE

Det vurderer Lars Bangert Struwe, som forsker i antipiratstrategi på Center for Militære Studier ved Københavns Universitet.

»Det store problem er, hvis de vil gøre mere for at beskytte deres indtægt, nemlig gidslerne«, påpeger forskeren.

»Vil de begynde at presse dem mere, så de kan få pengene hurtigere ud? Det kan betyde en eskalering af vold, trusler og muligvis tortur mod gidslerne«, forudser han.

Flere nye tiltag

Han hæfter sig ved flere ting ved nattens befrielsesaktion, som skiller sig ud fra den hidtidige indsats mod somaliske pirater.

»Det er første gang, vi oplever en gidselbefrielse til lands i Somalia, som er udført af ikke-somaliere«, konstaterer forskeren.

»Og hvis der vitterligt er tale om amerikanske soldater, er det i sig selv bemærkelsesværdigt«, mener han.

LÆS MERE

»Det viser, at amerikanerne er kommet over deres Black Hawk Down-syndrom, så vi nu kan forestille os andre typer af amerikanske indsatser i Somalia«, siger han med henvisning til amerikanernes mislykkede indgreb i den somaliske borgerkrig i starten af 1990'erne.

Han tror næppe amerikanerne havde befriet Poul Hagen Thisted, hvis han ikke havde været bortført sammen med en amerikaner.

»Det er en amerikaner, der er taget til fange, og det vil de ikke finde sig i«, mener forskeren.

FAKTA

Med angrebet er der ifølge ham åbnet for flere af denne type aktioner fra amerikanerne, og de vil også kunne foregå til søs.

»Det kan man godt, men det kan være meget svært at overtage et skib hurtigt. Og tid er en helt afgørende faktor, når man foretager en specialoperation«, påpeger Lars Bangert Struwe.

FACEBOOK

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden