Udsending. Herman Nackaerts, den ansvarlige for IAEA's overvågning af Iran, rejste i dag til landet.
Foto: RONALD ZAK/AP

Udsending. Herman Nackaerts, den ansvarlige for IAEA's overvågning af Iran, rejste i dag til landet.

Internationalt

Iran vil lukke for al olie til EU

IAEA-inspektører er atter i Iran for at se om, der er basis for forhandling om atomprogram.

Internationalt

Europæiske olieselskaber, som har olie til gode hos Iran, kan tabe det, hvis Teheran indfører et forbud mod eksport af råolie til EU i næste uge, siger lederen af Irans statslige olieselskab.

»I det store og hele vil det blive europæiske selskaber, som kommer til at lide under EU's beslutning om forbyde import af olie fra Iran mandag«, siger Ahmad Qalebani, som er direktør for Det Nationale Iranske Olieselskab til nyhedsbureauet Isna.

De iranske reaktioner kommer efter EU's importforbud, som skal få Iran til at rette ind i forhold til landets omstridte atomprogram. Forbuddet mod import af iransk olie træder i kraft med det samme, men eksisterende kontrakter kan fortsætte frem til 1. juli.

LÆS MERE

Det iranske parlament skal søndag debattere et lovforslag om, der inden for få dage vil kunne stoppe olieforsyninger til EU som modtræk mod EU-sanktioner.

Iran beriger uran

Inspektører fra FN's Internationale Atomenergiagentur, IAEA, er rejst til Iran for at forsøge at kaste lys over striden, men mange vestlige diplomater siger, at iranernes tilbud om drøftelser kun er endnu en forhalingsmanøvre, og de finder det usandsynligt, at Teheran vil komme IAEA helt konkret i møde.

Kravene til Iran er begrænsede indrømmelser og gennemsigtighed.

IAEA sagde tidligere i denne måned, at Iran er i gang med at berige uran på atomanlægget Fordow.

»Vi kan bekræfte, at Iran har påbegyndt produktion af berigelse af uran op til 20 procent«, sagde Gill Tudor, IAEA-talskvinde.

LÆS OGSÅ

Meldingerne om Irans atomare ambitioner er med til at øge spændingerne mellem den islamiske stat og Vesten.

USA og dets allierede mistænker Iran for at være i færd med at konstruere bomber, mens styret i Teheran insisterer på, at atomprogrammet kun har til formål at producere elektricitet.

FACEBOOK

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce