0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Massiv smædekampagne sender Romney i front i Florida

Romney har brugt ustyrligt mange penge på negative reklamer mod Gingrich.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Charles Dharapak/AP
Foto: Charles Dharapak/AP

primærvalg. Mitt Romney hilser på tilhængere i Lake Sumter Landing i Florida forud for valget i dag.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skal man tro de seneste meningsmålinger, bliver det Mitt Romney, der løber med sejren, når vælgerne i Florida i dag strømmer til stemmeurnerne.

Det vurderer lektor Niels Bjerre-Poulsen fra Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet.

»Mitt Romney er favorit. Hvis vi skal tro de seneste meningsmålinger, fører han med 15 procentpoint over Newt Gingrich«, siger han.

Årsagen til Romneys fremmarch skyldes ikke mindst et overvældende kampagnebudget, vurderer han.

»Romney har brugt - helt ude af proportioner - mange penge. Mens Gingrich har kørt 220 negative reklamer mod Romney, har Romney kørt 12.000«, siger Niels Bjerre-Poulsen.

Store dele af det republikanske parti har i øjeblikket sat alle sejl til for at spænde ben for Newt Gingrich. Derfor må den forventede valgsejr til Romney ses som et fravalg af Gingrich mere end et tilvalg af Romney.

»Den indstilling gælder hos både højrefløjen og den etablerede del af partiet i Florida. Holdningen er langt hen ad vejen den, at det vil være en katastrofe, hvis Gingrich vinder i Florida, og at han vil være aldeles ude af stand til at vinde over Obama, hvis han skulle ende som republikansk præsidentkandidat«.

LÆS ARTIKEL

Ender Newt Gingrich med at tabe valget Florida, betyder det dog formentlig ikke, at han trækker sig endeligt fra valgkampen.

»Det er klart, at en sejr til Romney vil bremse Gingrich. Men bagefter venter der valg i en række sydstater, som ventes at støtte Gingrich i stor stil«, siger Niels Bjerre-Poulsen.

»Og så længe der stadig er flere modkandidater til Romney, er der en risiko for, at anti-romney-kræfter i det republikanske parti kan samle sig bag en enkelt kandidat. Sker det, ser den fløj indtil videre ud til at have flest vælgere bag sig«, forklarer Niels Bjerre-Poulsen.

LÆS MERE

Florida er en af de største stater i USA. Ved andre valg har primærvalget i Florida haft stor betydning for det endelige resultat.

Under normale omstændigheder råder staten nemlig over hele 99 delegerede, og da vinderen af primærvalget i Florida høster samtlige delegerede, er der meget på spil netop her.

Denne gang har Florida dog fået frataget halvdelen af antallet af delegerede. Årsagen er, at staten har valgt at fremrykke sit valg for ikke at skulle til valg samtidig med en stribe andre stater.

Dermed øges opmærksomheden omkring valget i Florida. Og en sådan manøvre skal ikke kunne betale sig, har partiet vedtaget. Flere andre stater har også fået barberet deres antal delegerede af samme årsag.

FACEBOOK

Læs mere: