0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Breivik ville flygte i fly til Serbien

Anders Behring Breivik overvejede at stjæle et mindre fly og flygte til Serbien efter terrorangrebene.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
HEIKO JUNGE/AP
Foto: HEIKO JUNGE/AP

Flugt. Anders Behring Breivik ville angiveligt flygte i fly til Serbien men som bekendt lykkedes det ikke.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

I tiden op til bombeangrebet i Oslo og massakren på Utøya gik Anders Behring Breivik og overvejede muligheden for at stjæle et fly og flygte til Serbien eller et andet venligsindet land.

Det skriver avisen Bergens Tidende ifølge NTB.

Under afhøringerne har Breivik fortalt om flugtplanerne. Han studerede instruktionsvideoer på YouTube for at lære at styre et Cessnafly og fandt brugermanualer på flere hjemmesider.

Det, der er vanskeligt, er at lande. At lette og holde flyet i luften er ikke vanskeligt, har Breivik fortalt under afhøringerne.

LÆS OGSÅ

Breiviks flugtplaner var inspireret af terroristen med dæknavnet Sjakalen, som i 70'erne og 80'erne var en af verdens mest frygtede og eftersøgte terrorister.

Breivik har forklaret, at han ville bruge en specialdesignet pose til at medbringe ekstra brændstof i flyet. På den måde ville rækkevidden teoretisk blive udvidet til at nå lande som Hviderusland, Moldova og Serbien.

Sidstnævnte er sammen med Armenien og Israel nævnt som venligtsindede lande i Breiviks manifest.

»Breivik har sagt, at han overvejede at flygte og talte om at komme til et venligsindet land med fly. Han gik dog bort fra planen igen og konkluderede, at Utøya var sidste stop«, siger informationsmedarbejder Roar Hansen fra Oslo politi.

Regnede med udlevering

Breivik kom frem til, at det ville være vanskeligt at komme væk i live og har under afhøringerne gjort det klart, at han under alle omstændigheder regnede med at blive udleveret efter pres fra vestlige lande, siger Roar Hansen.

Psykiater Jon Geir Høyersten mener, at flugtplanerne bekræfter Breiviks storhedsvanvid og siger mere om hans eget syn på sig selv, end om han er psykotisk eller ej.

»Et sådant selvbillede er et centralt træk ved en alvorlig personlighedsforstyrrelse«, siger Høyersten.

Breiviks tanker tegner et billede af fantasteri og mangel på realisme. På den anden side har der været barske realiteter i de forbrydelser, han har begået, siger Høyersten, der ofte bruges om psykiatrisk ekspertvidne i straffesager.

FACEBOOK

ritzau