Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Læger: International antipiratlov vil blokere for livsvigtig medicin

Den kontroversielle handelsaftale ACTA hindrer udviklingslandenes adgang til livsvigtig medicin, siger ngo'er.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den internationale aftale om bekæmpelse af forfalskning, den såkaldte ACTA-aftale, vil ende med at koste liv.

Sådan lyder den kontante advarsel fra flere ngo'er, der frygter, at den kontroversielle handelsaftale ikke kun vil ramme netpirater og producenter af falske lædertasker.

Den vil samtidig blokere for adgangen til livsvigtig kopimedicin, og det vil få konsekvenser for millioner af patienter i Den Tredje Verden, skriver Information.

»I sidste ende er det her et spørgsmål om liv eller død«, siger Michael Gylling Nielsen, der er direktør i den danske afdeling af Læger Uden Grænser (MSF), der yder lægehjælp i brændpunkter og udviklingslande.

»De potentielle konsekvenser af aftalen er, at mange af de hundredtusinder mennesker, der eksempelvis har hiv/aids, ikke vil kunne få den behandling, de har brug for«, siger Michael Gylling Nielsen.

Utilsigtet konsekvens

I en kronik i dagens Information garanterer hele tre ministre ellers, at ACTA ikke vil »ændre på de muligheder, man har i dag for at levere billigere medicin til f.eks. hiv/aids-syge i Afrika«.

Men selv om ACTA ikke er sat i verden for at skade ulandene, vil det blive en utilsigtet konsekvens, fastholder Michael Gylling Nielsen.

LÆS MERE

ACTA tildeler nemlig producenterne af originalmedicin uforholdsmæssig megen magt.

»Hvis en originalproducent ser sig sur på en generisk producent, kan han alene ved at antyde, at denne ikke har overholdt patentrettighederne, sætte produktionen i stå i månedsvis«, siger Michael Gylling Nielsen til Information:

»Det kan tage lang tid at få afklaret, om et patent er overtrådt, og i hele den periode må den generiske fabrikant ikke producere sin medicin. Det betyder, at patienterne ikke får deres medicin, hvilket dels er livstruende for dem, dels øger smittefaren for andre«.

FACEBOOK

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden