EU tøver med kvindekvoter for erhvervslivet

EU vil have flere kvinder i toppen af erhvervslivet - men tøver stadig med at indføre kvoter.

Internationalt

I en tid med alt for mange røde tal i europæiske virksomheders regnskaber giver det ifølge EU-Kommissionen rigtig god økonomisk mening at få flere kvinder med til at bestemme.

Men justitskommissær Viviane Reding tøver alligevel med at presse på for bindende kvoter for kvinder i virksomhedernes bestyrelser.

Selv om det var ventet, at Reding ville benytte kvindernes internationale kampdag 8. marts til at komme med et klart krav om kvoter, får de lunkne forhåndsmeldinger fra erhvervslivet og medlemslandene hende nu til i stedet at lave en offentlig høring.

Frivillighed har ikke hjulpet

Et år efter at Reding bad virksomheder om frivilligt at sikre, at der kommer flere kvinder i toppen, konstaterer hun mandag på et pressemøde i Bruxelles, at frivilligheden ikke har virket.

Flere konsulentundersøgelser har vist, at virksomheder med mindst en kvinde i bestyrelsen tjener flere penge. Men kun 24 virksomheder i EU har i løbet af det sidste år skrevet under på, at de frivilligt vil sætte konkrete mål.

Samtidig viste en rundspørge på et ministermøde for to uger siden, at kun tre af EU's 27 medlemslande er ubetinget for idéen om kvoter. Omvendt er der også en håndfuld, der er direkte imod. Mens resten er skeptiske.

»Jeg beklager, at selvjustitsen - trods vores opfordringer - foreløbig ikke har givet tilfredsstillende resultater. Jeg er personligt ingen stor fan af kvoter. Men jeg kan lide den virkning, de har«, siger Reding.

Ifølge kommissionens opgørelse er kun et ud af syv bestyrelsesmedlemmer i EU's største virksomheder kvinder.

Tallet er fra 2010 kun steget fra 11,8 til 13,7 procent. Med den fart vil det ifølge kommissæren tage yderligere mere end 40 år, før der er bare nogenlunde balance mellem kønnene.

En meningsmåling fra Eurostat viser, at 88 procent af europæerne synes, at kvinder bør være ligeligt repræsenteret i bestyrelser i det omfang, kvinderne har samme evner. Og 75 procent synes, det kan være en god idé at lovgive for at sikre balancen.

Reding vil nu bruge de næste 10 uger på en offentlig høring, hvorefter hun lover et lovudspil.

FACEBOOK

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Forsiden

Annonce