Hjælp. Der er penge på vej til indkøb af ambulancer til Syriens sårede.
Foto: RODRIGO ABD/AP

Hjælp. Der er penge på vej til indkøb af ambulancer til Syriens sårede.

Internationalt

Roskilde Festival giver ambulance til Syriens sårede

Politikens indsamling til sårede i Syrien kan nu finansiere to ambulancer.

Internationalt

Med et ekstraordinært bidrag på 360.000 kroner fra Roskilde Festival til Politikens indsamling til sårede i Syrien kan Politiken nu støtte Røde Kors' indsats med endnu en ambulance.

Først var der slet ikke penge til en eneste ambulance. Allerede efter en uge var der til en enkelt.

Mandag morgen var der til den selv samme enkelte og måske til et ekstra sæt hjul.

Men nu er der til to. Bestyrelsen i Foreningen Roskilde Festival har besluttet at donere 360.000 kroner til Politikens indsamling til sårede i Syrien.

Forening har uddelt af overskud siden 1971 Det svarer til, at festivalen giver en ambulance, og dermed fordobles antallet af ambulancer, som Røde Kors kan sende til det hærgede land og dets folk.

»Vi arbejder meget på at synliggøre de skjulte katastrofer, og Syrien er netop en af dem. Regimet har været utrolig gode til at holde medierne og dermed verden ude af landet, og det er vigtigt at kaste lys overpå det. Henover weekenden diskuterede vi det på et bestyrelsesmøde, og det her er en sag, vi virkelig kan bakke op om, for der er jo flere og flere mennesker, der dør i Syrien. Det er helt uhyggeligt at følge«, siger Henrik Rasmussen, der er administrerende direktør for Foreningen Roskilde Festival.

FAKTASådan støtter du indsamlingen

Foreningen donerer hvert år penge til almennyttige formål, for eksempel Danmarksindsamlingen, Læger Uden Grænser og ofrene for jordskælvet i Pakistan i 2005. Siden 1971, da Roskilde Festival første gang indtog Dyrskuepladsen syd for Roskilde, har foreningen uddelt over 180 millioner kroner.

LÆS ARTIKEL

Penge, der kommer fra festivalens overskud.

På et humanistisk grundlag
Ifølge Henrik Rasmussen forventer foreningen og dermed festivalen ikke at indtjene en masse goodwill hos potentielle gæster ved donationen, uagtet at det i sagens natur er et godt signal at sende.

Hvad får Roskilde Festival ud af at donere en ambulance?

»Roskilde Festival skal ikke have noget ud af det. Vi er sat i verden for at hjælpe og for at lave en stor og god kulturbegivenhed. Og når der så er tjent penge på den, så er det vigtigt for os, at de penge går til godgørende formål«, siger han.

»Det, vi forhåbentlig kan få ud af det, er, at vi kan få en større synlighed omkringpå det, der sker i Syrien. Det er det, vi prøver. Hvis vi kan være med til at skabe opmærksomhed om det og få endnu flere til at donere til sagen, så har vores mission været en succes«.

Politikens indsamling er apolitisk, og de ambulancer og den medicin, indsamlingen skal betale for, kan både blive brugt til at kommer som sådan til at hjælpe sårede oprørere såvel somog sårede regeringsstyrker.

Netop det apolitiske og rent humanistiske, der danner basis for indsamlingen, ligger ifølge Henrik Rasmussen blandt andet til grund for Foreningen Roskilde Festivals donation:

»Det er ikke et spørgsmål om at tage stilling. Det er et spørgsmål om at sikre, at de mennesker, der kommer til skade, uanset hvem de er, og hvem de holder med, kan få den hjælp, der er nødvendig. Vi må ikke, og vi ønsker som sådan heller ikke at tage politisk stilling. Det vigtige er, at hjælpen går til dem, der lider«, siger han.

LÆS ARTIKEL

»Hele det humanistiske menneskesyn er grundlæggende for alt, hvad vi gør, og derfor passer en indsamling som denne perfekt til os«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Lukket land
Ud over donationerne til almennyttige formål som for eksempel indsamlingen til Syriens sårede, tjener de frivillige idræts- og kulturforeninger, der hvert år opstiller boder på Roskilde Festival, også penge.

Siden 1971 har 150 millioner kroner ramt diverse kistebunde i foreninger omkring den midtsjællandske by. Omkring 25.000 frivillige arbejder hvert år på festivalen blandt andet i boder, på scener, i barer og med at passe på de mere end 90.000 gæster og kunstnere.

Henrik Rasmussen fortæller, at når lige præcis Politikens indsamlingen til medicin og ambulancer til Syrien skal modtage en stor luns af festivalens overskud, er det, fordi nødhjælpsorganisationerne gennem hele oprøret har haft mere end svært ved at komme frem og hjælpe de sårede:

»Der er næsten ingen, der kan komme ind i Syrien. Vi vil gerne være med til at lukke op for nødhjælpen«.

Penge går til Røde Kors

Med bidraget fra Roskilde Festival, et anseligt beløb fra Politikens Fond samt en lang række bidrag fra Politikens læsere har Politiken i løbet af bare ti dage indsamlet 845.218 kroner. En ambulance koster 360.000 kroner. Der samles også penge ind til medicin og forbindinger.

De indsamlede midler overdrages til Røde Kors, der i samspil med Røde Halvmåne indkøber og driver ambulancer og tilsvarende står for indkøb og fordeling af medicin.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce