Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
GERALD HERBERT/AP
Foto: GERALD HERBERT/AP

Iran kan ikke finde tilbage til sin »rette plads i nationernes fællesskab« med brug af trusler eller »terror eller våben, men snarere gennem fredelige handlinger«, siger Barack Obama.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Obama rækker hånden ud til Iran

USA's præsident taler direkte til iranerne og tilbyder dem »en ny dag« i forholdet til USA og resten af verden.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Mens forgængeren, George W. Bush, omtalte Iran som del af 'ondskabens akse', forsøger USA's præsident Barack Obama nu at række hånden ud med et løfte om »gensidig respekt«.

I en usædvanlig tv-tale direkte til det iranske folk i anledning af den iranske forårshøjtid Nowruz siger Obama, at højtiden giver grund til at huske »den fælles menneskehed, der knytter os sammen« efter »næsten tre årtier med anstrengt forhold mellem vore nationer«.

En talsmand for den iranske præsident, Mahmoud Ahmedinejad, svarer ifølge nyhedsbureauet Reuters ved at forsikre om, at Iran tidligere har vist, at landet kan glemme andres »forhastede opførsel«, og at man nu afventer konkrete skridt fra USA's side.

Præsidentrådgiver Aliakbar Javanfekr siger, at Iran anerkender USA's interesse i bilægge stridighederne, men at USA også må »erkende fortidens fejl og gøre en indsats for at rette op på dem«.

Meget at strides om

Tv-talen er forsynet med undertekster på sproget farsi og er sendt ud til en række tv-kanaler i Mellemøsten, ligesom den er tilgængelig på Det Hvide Hus' egen hjemmeside.

Talen kommer i forlængelse af flere andre forsonende meldinger fra Obama til Iran på et tidspunkt, hvor USA og Iran strides om både Irans atomvåbenprogram, forholdet til Israel og USA's påstand om, at Iran støtter terrorister såvel konkret i Irak og omkring Israel som mere generelt på det globale plan.

Allerede under valgkampen sidste år erklærede Obama sig villig til at tale direkte med USA's fjender, og i sin indsættelsestale lovede han, at USA vil »række hånden ud, hvis I er villige til at åbne jeres knyttede næve«.

Iran gør verden smukkere I det direkte budskab til de iranske ledere og det iranske folk tager Obama udgangspunkt i, at Irans »kunst, kultur, litteratur og innovation i flere århundreder har været med til at gøre verden bedre og smukkere«.

»I jeres fest ligger også løftet om en ny dag, løftet om muligheder for vores børn, sikkerhed for vores familier, fremskridt for vore samfund og fred mellem vore nationer. Det er fælles håb. Det er fælles drømme«, siger Obama og erkender, at »vores alvorlige uenighed er vokset med tiden«.

Den amerikanske præsident gør det også klart, at der følger et ansvar med, hvis Iran vil »genindtage sin retmæssige plads i nationernes fællesskab«.

EU hilser meldingen velkommen

Det kan, siger obama, »ikke ske med hjælp af terror eller våben, men snarere gennem fredelige handlinger, der viser det iranske folks og civilisationens sande storhed«.

Obamas budskab har straks fået en meget positiv modtagelse i EU, der de seneste år har presset på for at følge et forhandlingsspor i forhold til Iran.

»Jeg håber, at det her vil åbne et nyt kapitel i forholdet til Iran«, siger EU's udenrigskoordinator, Javier Solana.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden